In Woubrugge ligt restaurant en evenementenlocatie De Dyck van de familie Kempenaar. Het circulaire horecabedrijf onder leiding van Reinier Kempenaar is zelfvoorzienend in groenten en kruiden, het hele jaar door. Na de oogst worden deze pure ingrediënten verwerkt in verrassende gerechten; van het land, zo op het bord. De hoogste tijd voor een KHN-koffiedate waarin Reinier ons meeneemt in zijn visie op duurzaamheid.
Reinier maakte jaren geleden de switch van boer naar horecaondernemer. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zijn eerste bedrijf ging failliet, maar met gezond boerenverstand wist hij de combinatie van akkerbouw en horeca uiteindelijk naar een hoger niveau te tillen. “Mijn belangrijkste ondernemersles is om keuzes te maken en je hieraan vast te houden, ook als het even niet lijkt te lukken”, aldus Reinier. Inmiddels heeft hij een prachtig restaurant met evenementenlocatie, waarin circulair ondernemen de leidraad is. Het merendeel van de ingrediënten, waaronder álle groenten en kruiden, komt rechtstreeks van hun eigen akker en uit de grote moestuin. “We hebben speciaal iemand in dienst voor het fermenteren van producten uit onze moestuin, zodat we ook in winter kunnen putten uit een mooie variatie aan groenten”, aldus Reinier.
De bouw van De Dyck begon tien jaar geleden. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een restaurant, evenementenlocatie en unieke plek om te vergaderen. Midden in de polders van het Groene Hart kunnen zowel zakelijke als particuliere bezoekers elkaar ontmoeten én genieten van de lekkerste zelfgekweekte producten. “Ik vind het ontzettend leuk om onze gasten te verrassen met pure smaken van eigen bodem. En hiermee ook nog eens bij te dragen aan de bewustwording van een gezond en duurzaam voedselsysteem. Op onze akkers telen we de ingrediënten die de basis vormen van ons bestaan”, aldus Reinier. Na de oogst vind je de heerlijke groenten en kruiden terug in de gerechten die bij De Dyck geserveerd worden. Ook kun je diverse huisgemaakte producten kopen in onze poldershop.
Duurzaamheid is enorm belangrijk voor Reinier en zijn team. Samen geven ze op dagelijkse basis invulling aan een duurzame toekomst. Reinier: “We verspillen geen eten en serveren alleen producten uit het seizoen. Vlees is alleen een optie als we het verhaal van het beest kennen en we het wild, uit onze directe omgeving, kunnen krijgen. We verwerken vaak ook vlees van onze (circulaire) varkens in onze gerechten.”
Ondernemen met aandacht voor gezondheid, natuur en milieu is geen trend meer, maar wordt tegenwoordig breed toegepast. De voedselketen heeft een grote impact op het milieu. Jouw bijdrage als horecaondernemer speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze wereld. Maar het kan lastig zijn om te beginnen. Reinier adviseert: “Kijk vooral naar wat bij jou als persoon past en wat aansluit bij jouw concept.” Zo kun je bijvoorbeeld denken aan: het besparen van energie, verschillende oplossingen voor het terugdringen van voedselverspilling, koken met lokale producten en volgens de seizoenen. Maar ook meer plantaardig en minder dierlijk op de menukaart of in een gerecht, verpakkingen zonder plastic of duurzaam transport.
Duurzaamheid binnen de gastronomie is dus here to stay. Denk hierbij aan de zorg voor het milieu, het ritme van de natuur, het belang van lokaal en een duurzame en ethische benadering van koken. De herkomst van, de zorg voor, en het verhaal achter het product worden steeds belangrijker. “Gasten worden zich steeds bewuster van de impact van ons huidig voedselsysteem op de klimaatproblematiek. Speel daar als ondernemer op in, bijvoorbeeld door je te verdiepen in welke producten in welk seizoen in Nederland groeien”, aldus Reinier.
De Dyck is uniek in Nederland en het team is ambitieus. Reinier: “We hebben een bijzondere positie verworven en dit willen we graag verder uitbouwen. Onze ambitie is wel om een groene Michelinster te halen. Een prachtige onderscheiding voor ons team dat zich inzetten voor een duurzame toekomst. Maar nog veel belangrijker is dat we onze gasten blijven verrassen met steeds weer unieke smaken en creaties in ons menu en hen te enthousiasmeren op het gebied van duurzaamheid”.