De gemeente Amsterdam heeft het stedelijk beleidskader horeca en terrassen 2025 openbaar gemaakt. Dit beleidsplan bevat belangrijke wijzigingen voor de horecaondernemers in de stad.

Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de website van de gemeente Amsterdam: Horecabeleid 2025 - Gemeente Amsterdam.

KHN heeft tijdens het proces actief de belangen van horecaondernemers behartigd. Wij hebben onze standpunten eerder gedeeld in een update: Update stedelijk beleidskader horeca en terrassen: KHN… | KHN. Dit heeft gelukkig geleid tot enkele aanpassingen in het plan, zoals schrappen van het voorstel van een verplichte omgevingsvergunning voor alle activiteiten en zijn de regels met betrekking tot openingstijden versoepeld ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

Het nieuwe beleidsplan biedt in sommige gevallen duidelijke kaders, maar brengt ook nog veel onzekerheden met zich mee. Zo is er onduidelijkheid over de exacte voorwaarden en de invulling die door de stadsdelen wordt bepaald. Voor bepaalde activiteiten, zoals die van fastservice bedrijven, geldt dat zij hun huidige openingstijden alleen kunnen behouden via een maatwerkvoorschrift. Wat dit maatwerk precies inhoudt en onder welke voorwaarden het wordt toegekend, is echter nog niet duidelijk. Daarnaast zorgt de overgangstermijn van twee jaar voor extra onzekerheid bij ondernemers.

Onze inzet als KHN

KHN blijft zich inzetten voor een neutrale omzetting van de regels, zodat horecaondernemers hun huidige activiteiten kunnen voortzetten. We zijn teleurgesteld over het voornemen om restaurants, snackbars en mogelijk ook terrassen eerder te sluiten. Horecabedrijven worden onterecht gezien als bron van overlast, terwijl juist concepten die weinig problemen veroorzaken hiervan de dupe worden. Daarnaast onderschat de gemeente de sociale functie van horeca en geeft te veel ruimte aan klagers, terwijl een levendige horecasector juist door veel Amsterdammers wordt gewaardeerd. Amsterdam is een metropool en zou zich als zodanig moeten gedragen.

Samenvatting van aantal belangrijke punten horecabeleid 2025:

  1. Soorten horeca
    De horeca wordt ingedeeld in vier zwaartecategorieën, dit bepaalt welke activiteiten de horecazaak mag uitvoeren. Uitgangspunt daarbij is dat je de activiteiten die nu in overeenstemming zijn met het huidige bestemmingsplan kunt blijven uitvoeren.
    - Lichte horeca: lunchrooms, ijssalons, koffie- en theehuisjes, broodjeszaken.
    - Reguliere horeca: bistro’s, restaurants en vergelijkbare horecavormen.
    - Reguliere horeca (fastfood): snackbars, fastfoodzaken, kebabzaken, etc.
    - Middelzware horeca: cafés, bars, eetcafés, cocktailbars, shisha lounges.
    - Zware horeca: nachtclubs, discotheken, partycentra en soortgelijke locaties.
  2. Openingstijden
    Er gelden per zwaartecategorie specifieke openingstijden:
    - Lichte horeca: 06.00 - 22.00 uur.
    - Reguliere horeca: 07.00 - 01.00 uur (zo-do), 07.00 - 02.00 uur (vr-za).
    - Fastfoodzaken: 07.00 - 01.00 uur (zo-do), 07.00 - 02.00 uur (vr-za).
    - Middelzware horeca: 07.00 - 01.00 uur (zo-do), 07.00 - 03.00 uur (vr-za).
    - Zware horeca: 09.00 - 04.00 uur (zo-do), 09.00 - 05.00 uur (vr-za).
    In sommige gevallen betekent dit een beperking van de openingstijden, met een overgangstermijn van 2 jaar. Er zijn incidentele en maatwerkontheffingen mogelijk, zoals structurele verruiming van openingstijden op specifieke locaties of voor bijzondere gelegenheden.
  3. Terrassen
    - Omgevingsvergunning voor terrassen. Bestaande bedrijven met terras krijgen deze vergunning van rechtswege en zonder kosten.
    - Max sluitingstijden terrassen ongewijzigd. In de zomer 01.00 uur doordeweeks 02.00 uur weekend. En in de winter 0.00 uur. Vroegere tijden per stadsdeel blijven geldig en kunnen worden aangepast.
    - Het tropisch weer scenario komt te vervallen.

Tijdspad en vervolgproces

  • Commissievergadering Algemene Zaken: donderdag 27 maart 2025, 13.30 uur (KHN Amsterdam zal inspreken)
  • Vaststelling door gemeenteraad: 2 of 3 april 2025.

Overgang naar Omgevingsplan

Horecaregels worden vanuit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) overgezet naar het Omgevingsplan. Hierop volgt een inspraakperiode, waarna de regels definitief worden vastgesteld.

Wat kun je verwachten van KHN?

We blijven in gesprek met de gemeente en zullen in ieder geval gebruik maken van het officiële inspreekmoment op 27 februari aanstaande om de belangen van horecaondernemers te vertegenwoordigen. We houden je op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen.

Meer informatie nodig?

Neem gerust contact op met een van onze regiomanagers in Amsterdam:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens