Het zal je niet ontgaan zijn dat wij op onderdelen kritisch zijn over het nieuwe horecabeleid dat nu ter besluitvorming voorligt. We hebben een actieve lobby gevoerd op dit dossier en zien dat veel politieke partijen hier aandacht voor hebben. VVD, D66, CDA en PvdA hebben nadere informatie gevraagd en zoeken afstemming over mogelijke aanpassingen op specifieke onderdelen van het beleid. Wij hopen dat dit uiteindelijk leidt tot concrete verbeteringen.

Op donderdag 27 maart om 13.30 uur vindt de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken plaats, waarin het nieuwe Horecabeleid 2025 wordt besproken. Pim Evers, voorzitter van KHN Amsterdam, zal namens de horecaondernemers inspreken. Helaas is het aantal insprekers voor dit onderwerp beperkt tot drie. Onze eerdere oproep om schriftelijke of video-inspraak in te dienen, heeft gelukkig veel ondernemers bereikt. Dit heeft geleid tot waardevolle bijdragen en goede initiatieven uit de praktijk. Ondernemers kunnen de commissievergadering bijwonen en plaatsnemen op de publieke tribune. Aanmelden is niet nodig. KHN is aanwezig met een afvaardiging, net als partners zoals Vereniging Amsterdam City en Meester Advocaten, die ons in dit dossier ondersteunen.

Wanneer: 27 maart 2025 om 13.30 uur
Waar: stadhuis Amstel 1, Willem Kraanzaal
Ten behoeve van: Raadscommissie Algemene Zaken

Om een indruk te geven van de onderwerpen waar nu aandacht voor is kunnen we onderstaande delen. Deze voorstellen zijn eerder al naar de commissieleden gestuurd.

Concrete voorstellen

  • Behoud van sluitingstijden:

Wij doen een dringend beroep op u om de huidige ruimere openingstijden op te nemen in de reguliere vergunning en deze te behouden. Het reguleren van openingstijden via een ontheffingssysteem is onnodig omslachtig en belast zowel de gemeente als ondernemers met extra administratieve lasten. Dit vraagt veel capaciteit en brengt extra kosten met zich mee. Bovendien leidt onduidelijk maatwerk tot willekeur.

  • Behoud tropisch weer scenario:

Op extreem warme dagen, wanneer de temperatuur in de stad boven de 28 graden stijgt, is er een duidelijke behoefte en breed draagvlak voor extra ruimte op terrassen in het centrum, juist voor de direct omwonenden. De veelal kleine Amsterdamse appartementen zijn bij deze temperaturen te heet om te verblijven. De groep potentiële klagers is in de minderheid ten opzichte van de gebruikers en het gaat vaak om locaties waar geen of een zeer klein terras is. Actieve handhaving op dergelijke dagen lijkt niet op brede steun te kunnen rekenen van ondernemers, gasten en veel bewoners. Wij pleiten ervoor om deze ruimte te behouden en onnodige beperkingen te voorkomen, aangezien dit als buitensporig betuttelend wordt ervaren.

  • Gelijk beleid voor verlaatjes in alle horecacategorieën:

Het beleid zou meer gericht moeten zijn op gelijke kansen voor alle horecaondernemers. Geef elke ondernemer dezelfde mogelijkheden en maak de 12 verlaatjes ook beschikbaar voor de categorieën lichte en reguliere horeca.

Uit onderzoek blijkt dat deze regeling geen overlast veroorzaakt en daarom geschikt is voor alle horecacategorieën. Daarnaast hebben veel bedrijven geen structureel langere openingstijden nodig, waardoor de verlaatjes een goed alternatief vormen.

De voorwaarden die aan deze regeling verbonden zijn, zorgen ervoor dat deze een acceptabele en haalbare optie blijft, met breed draagvlak in de buurt.

  • Verkoop ‘to go’:

De beperking op de verkoop van ‘to go’-producten door lunchzaken, restaurants en eetcafés binnen de categorie lichte, reguliere en middelzware horeca gaat te ver en zou moeten worden aangepast. Het is ons inziens onmogelijk te handhaven.

Voorstel: wijzig de huidige bepaling:

Huidige bepaling:

"Het verstrekken van kleine etenswaren is toegestaan, voor zover het gaat om etenswaren die geen voorbereidingshandeling ter plaatse behoeven, zoals verwarmen, gaar maken, beleggen en ontdooien."

Nieuwe bepaling:

"Het verstrekken van kleine etenswaren is toegestaan, voor zover het niet gaat om warm bereide en gefrituurde snacks."

  • Verbod op dansen tussen tafels en stoelen:

Momenteel geldt dat alleen de zware categorie horeca (zoals discotheken, nachtclubs, zalenverhuur en studentenverenigingen) gelegenheid mag bieden tot dansen. Er wordt in het beleid gesteld dat ‘van gelegenheid bieden tot dansen’ al sprake is als er wordt gedanst in een ruimte die niet specifiek als dansruimte is ingericht, bijvoorbeeld tussen tafels en stoelen.

Dit betekent dat in cafés (middelzware en reguliere horeca) dansen tussen tafels en stoelen niet meer is toegestaan. Dit verbod is onrealistisch, betuttelend en bovendien niet te handhaven. Muziek en sfeer zijn belangrijke factoren in cafés en het is niet te voorkomen dat bezoekers spontaan een dansje maken.

Daarnaast blijkt in juridische procedures vaak dat bestuursrechters geformuleerde beleidsregels zeer letterlijk interpreteren. Hierdoor kan handhaving op dit punt leiden tot onwerkbare situaties voor ondernemers en handhavers.

Voorstel: wijzig de bepaling als volgt:

Wij stellen voor de huidige passage in het beleid te herzien en vast te leggen dat alleen in zware horeca dansgelegenheid expliciet wordt toegestaan. Daarnaast verzoeken wij om de volgende passage te schrappen:

"Van gelegenheid bieden tot dansen is ook sprake als de ruimte niet specifiek is ingericht als dansruimte, maar als er tussen tafels en stoelen wordt gedanst."

  • Neutrale overzetting van bestaande concepten:

Wij vragen u kritisch te kijken naar de overzetting van bestaande horecaconcepten naar de nieuwe categorie-indeling. Het is belangrijk dat huidige concepten neutraal worden overgezet en ondernemingen waarbij het nu goed gaat, zonder aanvullende restricties kunnen blijven doen wat ze nu doen. Dit geldt met name voor fastfoodrestaurants en enkele reguliere restaurants die hier gebruik van maken. Dit voorkomt overbelasting van het ambtelijke apparaat, willekeur en onnodige juridisering van dossiers.

Voor nieuwe ondernemingen kan eventueel gewerkt worden met een ontheffingssysteem, maar bestaande bedrijven zouden niet onnodig beperkt moeten worden door beleidswijzigingen.

Onze grootste zorgen over het nieuwe horecabeleid

1. Onnodige regels

Veel voorgestelde maatregelen lijken ingegeven door incidenten, zonder dat ze bijdragen aan structurele oplossingen. Ondernemers krijgen hierdoor te maken met extra beperkingen en onnodige administratieve lasten.

2. Willekeur door maatwerk per stadsdeel

Hoewel uniform beleid het uitgangspunt was, blijft in de praktijk veel afhankelijk van individuele stadsdelen. Dit zorgt voor willekeur, onduidelijkheid en verhoogt de kans op juridische conflicten.

3. Capaciteitsprobleem en langere wachttijden

De gemeente slaagt er nu al niet in om vergunningen op tijd te verlenen – de helft wordt buiten de wettelijke termijn afgehandeld, met in veel gevallen flinke overschrijdingen. Door de invoering van extra maatwerk en ontheffingen neemt de druk verder toe. Dit leidt tot nog langere wachttijden, meer onzekerheid en hogere kosten voor ondernemers.

We verwachten binnenkort duidelijkheid te geven over eventuele aanpassingen. Ook na de vaststelling blijven we in gesprek met de gemeente om de overgang voor ondernemers zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wordt vervolgd.

Voor nadere informatie

Nathalie ter Heide: 06 12 25 54 79 / n.terheide@khn.nl
Eveline Doornhegge: 06 51 49 07 09 / e.doornhegge@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens