Op 15 januari 2025 boden we het Regeldruk Actieplan Horeca aan vijf Tweede Kamerleden aan. En dat was nog maar het begin. Ons uiteindelijke doel is om met ondernemers zelf aan tafel te komen bij overheden. Op deze manier kunnen we het hebben over de regels, waar ondernemers tegenaan lopen en hoe we deze met elkaar kunnen verminderen. We nemen je graag mee in de laatste ontwikkelingen. Lees hier de samenvatting op één pagina.

Regeldruk Actieplan Horeca bij de Kamerleden

We stuurden ons Regeldruk Actieplan met toelichting natuurlijk ook naar de overige Tweede Kamerleden van de Kamercommissie Economische Zaken, die niet aanwezig konden zijn. Zo kunnen zij eveneens teruglezen met welke regeldrukissues wij als horeca als eerste aan de slag willen.

Commissiedebat Mkb: Ondernemen en bedrijfsfinanciering

Op woensdag 29 januari vond in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats over MKB ondernemen en financiering. Een onderwerp daarin was het actieprogramma Minder Druk Met Regels van minister Beljaarts van Economische Zaken. Positief aan zijn plan is dat het kabinet in tranches regeldrukissues wil gaan aanpakken. Ook is er een Ministeriële Stuurgroep Ondernemingsklimaat, Regeldruk en Uitvoerbaarheid ingesteld die departementoverstijgend werkt. Bovendien krijgt het Adviescollege Toezicht Regeldruk (ATR) meer bevoegdheden.

Ondernemers betrekken bij regeldrukreductie

Wat we missen in dit actieprogramma is dat ondernemers, want om hen gaat het tenslotte, ook actief worden betrokken bij regeldrukreductie. Daarnaast gaat het actieprogramma amper in op de regeldruk die vanuit gemeenten komt. Het is de totale opgetelde regeldruk - uit alle overheidslagen - die een enorme regeldruk voor ondernemers creëert. Voor de landelijke overheid is het ongetwijfeld lastig om regeldruk vanuit gemeenten aan te pakken. Maar nu reikt de ambitie niet verder dan dat het kabinet met de VNG in gesprek gaat over decentrale regeldrukknelpunten. En dat vinden wij te weinig!

Natuurlijk hebben wij onze input voor dat commissiedebat aan de woordvoerders van de fracties meegegeven. Net zoals wij ook voor het commissiedebat Toerisme - dat morgen plaatsvindt - weer specifiek de aandacht vestigden op regeldruk.

Bijschrijfplicht voor dagleidinggevenden bovenaan de lijst

Goed nieuw is dat ons Regeldruk Actieplan Horeca in de Tweede Kamer niet onopgemerkt bleef.

GL/PvdA Kamerlid Joris Thijssen benoemde tijdens een debat op 6 februari, over een wetsvoorstel waarmee het ATR meer bevoegdheden krijgt, specifiek het regeldrukpunt dat wij bovenaan ons lijstje hebben staan. Namelijk de regeldruk die te maken heeft bij de bijschrijfplicht van de dagleidinggevende op het aanhangsel bij de Alcoholwetvergunning. Joris Thijssen noemde deze regel als een typisch voorbeeld van regeldruk, waarnaar de ATR moet gaan kijken. Henk Vermeer van de BBB haakte daarop aan en stelde zelfs de vraag waarom we de bijschrijfplicht voor dagleidinggevenden dan niet gewoon schrappen.

Bekijk onderstaande video waarin Joris Thijssen dit regeldrukpunt aan de orde brengt:

Regeldruk als thema binnen de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme

Ook aan andere tafels vragen wij aandacht voor regeldruk. Sinds september is er een Landelijke Raad voor Recreatie & Toerisme. Het is de bedoeling dat deze raad actief met thema’s aan de slag gaat die van belang zijn voor de hele gastvrijheidsindustrie. Naast branches in de gastvrijheid zijn ook meerdere departementen, de provincies en Destination Marketing Organisaties - die een stad of regio promoten - onderdeel hiervan. Deze Landelijke Raad gaat met hoofdonderwerpen aan de slag, waarvan regeldruk er één is. En wij zijn de trekker van dit thema. Wat ons betreft komen de andere branches binnen de gastvrijheid allemaal met hun eigen regeldrukactielijst. In veel gevallen zal er overlap zijn met de regeldrukproblemen die horecaondernemers ervaren. Belangrijker is dat we vooral samen met overheden ermee aan de slag gaan. Overheden hebben verstand van regels maken, ondernemers weten als geen ander wat deze regels betekenen op de werkvloer. Het doel is om samen tot echte regeldrukreductie te komen.