KHN: Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. De meeste coronamaatregelen die aanvankelijk tot en met 28 april zouden gelden, worden verlengd tot en met 19 mei 2020. Dit maakte het kabinet op 21 april bekend tijdens de persconferentie na het crisisoverleg dat dinsdag plaatsvond. De verlenging van deze maatregelen betekent dat de eet- en drinkgelegenheden voorlopig dicht blijven, behalve voor afhalen en bezorgen. Hotels mogen open zijn voor de eigen hotelgasten.
Omdat de volksgezondheid op nummer 1 staat, begrijpt KHN het kabinetsbesluit om de maatregelen op eet- en drinkgelegenheden nu nog niet te verlichten of op te heffen. Maar de overheidsmaatregelen, die al gelden sinds 15 maart, hakken er enorm in bij de horeca en dit besluit is dan ook enorm teleurstellend. Horecaondernemers snakken naar verlichting van de maatregelen en wij denken dat Nederland ook snakt naar ontspanning die de horeca kan bieden. KHN heeft een concreet protocol gepresenteerd aan het Ministerie van Economische Zaken, zodat met inachtneming van social distancing, horecaondernemers goed invulling kunnen geven aan de 1,5 meter economie in de horeca. KHN is in afwachting van een reactie vanuit het ministerie op het concept-protocol om dit snel en op tijd voor 19 mei te kunnen uitrollen.
Het besluit komt niet onverwacht, maar is toch een enorme tegenvaller. Desalniettemin gaan we keihard door met de voorbereiding voor de dag waarop er een versoepeling van maatregelen voor de horeca komt. Zodra dit aan de orde is, willen we daar op een verantwoordelijke manier meteen op in kunnen spelen.
Voor vergunning- en meldingsplichtige evenementen betekent deze beslissing dat dergelijke evenementen tot 1 september verboden blijven. Een begrijpelijk besluit maar wel een grote teleurstelling voor alle betrokken partijen. Wel biedt deze beslissing in ieder geval eindelijk meer duidelijkheid, zodat de sector hier qua voorbereidingen ook op kan inspelen.
Door de verlenging van de maatregelen, wordt de noodzaak van extra steunmaatregelen op het bestaande noodpakket nog groter net als de KHN-verbeterpunten voor de huidige steunmaatregelen. Het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar dekt bij lange na niet alle doorlopende kosten bij een opgelegde sluiting zonder omzet. Naast de actieve lobby die KHN voert voor cruciale verbeterpunten m.b.t. de NOW-regeling en de reparatie van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), is KHN van mening dat er zo spoedig mogelijk aanvullende steunmaatregelen moeten worden genomen. Er is een noodpakket deel II nodig, misschien zelfs specifiek voor de horeca omdat daar het overgrote deel van de bedrijven sinds 15 maart tot en met in ieder geval 19 mei 2020 gesloten is.
Uit recent onderzoek van KHN onder haar leden, blijkt dat 10% van de respondenten aangeeft nu al geen buffers te hebben. Een kwart zegt het nog maximaal een maand uit te kunnen houden en een derde denkt het nog maximaal twee tot drie maanden uit te kunnen zingen. De nood onder horecaondernemers is groot, snel handelen door de overheid is gewenst.