De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft onlangs 7500 horecabedrijven een brief gestuurd waarin ze aangeven dat ze in de week van 27 februari een schriftelijk verzoek kunnen krijgen om de ingevulde Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), het bijbehorende Plan van Aanpak en het Basiscontract Arbodienstverlening van het bedrijf op te sturen. Heb jij ook zo’n brief ontvangen? Lees hier wat je moet doen.
Het hebben van een RI&E is al sinds 1994 verplicht, dat is algemeen bekend binnen de horecabranche. Echter is er sinds mei 2022 een nieuwe RI&E, waardoor alle horecabedrijven hun RI&E moeten actualiseren. Heb je minder dan 25 werknemers, dan kan je die RI&E zelf uitvoeren met het gratis, online RI&E-instrument Horeca. Deze hoeft dan niet getoetst te worden. Heb je nog geen (geactualiseerde) RI&E, lees dan hier hoe je dit aanpakt: Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE). Het is mogelijk om dit zelf te doen. Uit de vragenlijst die je in moet vullen, volgt een plan van aanpak. De punten uit het plan van aanpak hoeven niet afgerond te zijn op 27 februari. Het gaat erom dat je ermee aan de slag gaat. Let op: bij het plan van aanpak heb je een overzicht van de acties die je onderneemt, bijvoorbeeld het aangeven wie de preventiemedewerkers zijn.
Daarnaast moet iedere werkgever in Nederland afspraken hebben met een arbodienst of bedrijfsarts. Je bent verplicht om deze afspraken vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst, het zogenoemde ‘Basiscontract Arbodienstverlening’. Zodra een medewerker zich ziekmeldt, moet dit namelijk gemeld worden bij de arbodienst. Deze helpt jou als werkgever om te voldoen aan de regels rondom ziekte. Zie ook: Ben ik verplicht om een contract te sluiten met een arbodienstverlener? of ga rechtstreeks naar onze ledenvoordeelpartner KHN Verzekeringen.
Als het jou niet lukt om het gratis, online RI&E-instrument Horeca in te vullen, kan onze ledenvoordeelpartner INretail tegen betaling een RI&E-scan bij jou op locatie uitvoeren met bijbehorend Plan van Aanpak.
Als je niet in staat bent om (tijdig) te voldoen aan het schriftelijk verzoek van de Arbeidsinspectie om je RI&E, het bijbehorende Plan van Aanpak en je Basiscontract Arbodienstverlening aan te leveren, loop je het risico op een boete die kan oplopen tot 3500 euro. Er lijkt geen ruimte voor uitstel. Voorkom een dergelijke boete door nu stappen te ondernemen.
Mocht jij geen brief hebben ontvangen, maar is jouw RI&E nog niet geactualiseerd of heb je geen contract met een arbodienst, ga dan toch aan de slag. Wacht niet totdat er een brief van de Arbeidsinspectie op de mat valt.
Voor het overzicht alle links nog een keer op een rij: