De btw-verhoging op logies van 9% naar 21% heeft grote gevolgen voor de horecasector. Vooral hotels in de grensregio’s worden hard geraakt. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 900 bedrijven, met name mkb-hotels zonder (of met weinig) zakelijke gasten, een winstverlies tot wel 80% kunnen verwachten.
Zoals eerder aangegeven, komt de impactanalyse van het kabinet naar onze mening te laat. Daarom hebben wij het initiatief genomen voor een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door CELTH. De resultaten zijn nu beschikbaar. We hebben de uitkomsten gedeeld met Tweede Kamerleden die de dossiers Financiën en Economische Zaken volgen, en roepen het kabinet nogmaals met klem op om de btw-verhoging te heroverwegen.
Vooral mkb-hotels zonder zakelijke gasten kampen, net als de meeste horecabedrijven, met kleine marges. Bovendien trekken ze vooral prijsgevoelige toeristen. Daar komt bij dat zij moeten concurreren met hotels net over de grens in België en Duitsland, waar het btw-tarief aanzienlijk lager ligt (6% en 7%).
Een combinatie van btw-verhoging en internationale prijsdruk maakt dat faillissementen niet uitgesloten zijn. Daarmee verdwijnt niet alleen een ondernemer, maar ook een belangrijke schakel in de leefbaarheid van dorpen en kleine steden.
Hoewel de impact het meest zichtbaar is bij hotels in de grensregio’s, onderstreept het onderzoek ook dat andere horecabedrijven gevolgen zullen ondervinden. Hogere prijzen en teruglopende bezetting raken de hele branche.
Volgens het onderzoek leidt elke gemiste euro aan hotelomzet tot zo’n 60 cent minder omzet bij andere lokale bedrijven, zoals cafés, restaurants, winkels en toeleveranciers. Minder toerisme betekent ook minder klandizie voor het overige mkb.
Bekijk hieronder het volledige rapport over de impact van de btw-verhoging (PDF).
Lees het rapport