Op 8 oktober vonden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie heeft hier geen meerderheid, wat het debat spannender maakte dan het Tweede Kamerdebat, zeker rondom de voorgenomen btw-verhoging. De motie van D66 om de btw-verhoging los te koppelen van het Belastingplan 2025 kreeg brede steun, wat de regering in een lastige positie brengt. Wat betekent dit?

Oppositie kritisch over btw-verhoging

De voltallige oppositie toonde zich erg kritisch op voorstel om de btw te verhogen. Zij benadrukten dat het voorstel aanzienlijke maatschappelijke schade zou veroorzaken en vonden dat de maatregel onvoldoende onderbouwd is. De inhoud van dit voorstel wordt later dit jaar besproken tijdens het debat over het Belastingplan 2025. Ook de Raad van State en de Algemene Rekenkamer hebben kritiek geuit op dit punt.

D66 dient motie in om btw-voorstellen los te koppelen

D66 diende een motie in waarin zij de regering oproept om de btw-verhoging los te koppelen van het Belastingplan 2025. De voltallige oppositie steunde deze motie, waardoor er een meerderheid voor ontstond. Hoewel het kabinet de motie naast zich neer kan leggen, vormt dit een belangrijk signaal richting toekomstige debatten in de Eerste Kamer.

Regering zoekt steun bij oppositie

In aanloop naar de behandeling van het Belastingplan zal de regering in gesprek gaan met de fracties in de Eerste Kamer, op zoek naar steun voor haar begrotingsplannen. Samen met onze btw-coalitie waarin wij ons hard maken om de btw-verhoging van de baan te krijgen, zullen wij onze contacten met Eerste Kamerleden intensiveren, om hen van goede informatie te voorzien over de impact en het gebrek aan onderbouwing van deze maatregelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens