Op 8 juni vieren we 'World Gin Day'. Een perfecte gelegenheid om een van ‘s werelds meest populaire alcoholische dranken in het zonnetje te zetten. Hoe zet je gin op je drankenkaart? En met welke combinaties kun je jouw gasten deze zomer verrassen? Gin-expert Marlous van den Engel vertelt het je.

Enthousiasme voor gin

Marlous van den Engel studeerde industriële vormgeving aan de Design Academy in Eindhoven, maar haar liefde voor eten en drinken trok haar naar de horeca. Na haar studie werkte ze in à la carte restaurants, waar ze de kunst van wijn en spijs ontdekte. “Toen ik bij de Keuken van Gastmaal werkte, werd ik gevraagd om een dag per week voor Rubens Proeflokaal te werken. Hier ontstond mijn enthousiasme voor gin,” vertelt Marlous. “Eigenaar Wim zette mij op het spoor van de rijke wereld van gin. Hij breidde het assortiment al snel uit naar bijna veertig gins. Dit inspireerde me om dieper in de wereld van gin te duiken en uiteindelijk – als zelfstandige in de horeca - de Gintonnerie op te richten, waarmee ik gasten de rijke wereld van gin & tonic laat beleven.”

Gastronomische inzetbaarheid

Gin is niet alleen lekker in combinatie met tonic op een terras, maar biedt ook veel mogelijkheden in de gastronomie. Marlous legt uit: “Er zijn veel soorten gins met verschillende smaakprofielen. Een frisse citrusgin past bijvoorbeeld perfect bij lichtere gerechten, terwijl een volle, rijpe aged gin (houtgelagerd) erg goed inzetbaar is bij desserts met chocolade. The Botanist Islay Dry Gin uit Schotland is een prachtige gin met groene kruiden zoals tijm en rozemarijn. Dit werkt fantastisch bij een Provençaalse stoof.”

De perfecte gin & tonic

Wat maakt gin & tonic zo’n perfecte combinatie? Kinine is de basis van waaruit tonic is ontstaan. Marlous: “Kinine heeft een geneeskrachtige werking en werd vroeger gebruikt tegen malaria. Om de bittere smaak van kinine drinkbaar te maken, werd het gemengd met gin. Gin bevat een hoog alcoholgehalte dat niet alleen een verwarmend effect heeft, maar ook de eigenschap heeft om smaken te verbinden. Het kan water en oliën, die van nature niet mengen, met elkaar combineren. Dit maakt de bittere tonen van tonic zachter en resulteert in een heerlijke combinatie die uiteindelijk zelfs populair werd bij de high society.”

Voor de perfecte gin & tonic heb je niet veel nodig. “Een goede tonic, een mooie gin, veel ijs (grote blokjes) en een beetje citroenzeste. Het ijs maakt de gin & tonic koeler en toegankelijker, terwijl de citroenzeste door de etherische oliën de smaken naar boven haalt,” aldus Marlous.

Botanicals en smaak

De botanicals in gin zijn cruciaal voor de smaak en het karakter van een gin & tonic. Marlous benadrukt het belang van balans: “Ik zeg altijd: ‘don’t over-spice’. Gebruik botanicals om bepaalde smaken te accentueren, maar overdrijf niet. Mensen hebben soms de neiging om te veel toe te voegen. De botanicals moeten de smaken van de gin ondersteunen en niet overheersen.”

Verrassende combinaties voor op jouw terras

Welke combinaties kunnen ondernemers deze zomer serveren op het terras? Marlous raadt aan om terug te keren naar de klassiekers en creatief te zijn met lokale kruiden of garnituren. “Probeer bijvoorbeeld eens een Bombay Sapphire met selderijtonen, een strakke tonic, citroenzeste en een wat bleekselderij als garnering. Een verrassend, verfrissend drankje voor een warme zomeravond.”

Marlous-Gintonnerie

Trends

Er komen voortdurend nieuwe gins op de markt, vaak met lokale ingrediënten. Marlous: “Mijn laatste ontdekking was Stookt: een Nederlandse gin met gedroogde grapefruit, citroen, rozenbottel en klaproos. Ik zie dat er steeds meer aandacht is voor unieke lokale botanicals en gins die ook in de winter lekker zijn, voornamelijk door hun tonen van hout en specerijen.”

Lokale vs. internationale gins

Marlous haar voorkeur voor lokale of internationale gins hangt af van de context. “Bij een lokale gin denk ik vaak aan kleinschalige gins, dus van een kleine producent. Er zijn verschillende Nederlandse gins van wereldklasse (Rutte, Zuidam, Bols), die ik dus in de categorie internationale gins plaats. Ondanks dat ik lokale gins enorm kan waarderen, vind ik de kwaliteit van internationale gins vaak beter, omdat de smaak en complexiteit van die gins zó goed is, dat je hem ook prima op zichzelf kan drinken. Lokale gins worden meestal gemaakt door kleinere makers en zijn vaak ook echt gericht op specifieke gin & tonic combinaties. Beiden zijn geslaagd, maar dus wel afhankelijk van de context waarin je hem drinkt.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens