De strijd tegen de btw-verhoging op logies en cultuur is nog niet gestreden. De komende periode staan er belangrijke momenten op de planning. Hoe staat het er nu voor? We praten je bij.

Waar gaat het ook alweer om?

De komende weken staan het kabinet en de Eerste Kamer voor een belangrijke beslissing: de btw-verhoging op onder andere logies van 9% naar 21%. Deze maatregel is onderdeel van het Belastingplan dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken en kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse hotellerie. De verhoging zet hoteliers verder onder financiële druk en dreigt een vakantie of weekend weg in eigen land minder toegankelijk te maken.

Zorgen vanuit de branche

Vanuit de sector zijn er veel zorgen. Zo kampt de horeca al geruime tijd met hogere inkoop-, huur- en energieprijzen en loonkosten. De overheid verwacht dat ondernemers 25% van de btw-verhoging zelf zullen opvangen, maar voor veel ondernemers is dit geen optie. Bovendien raakt een hogere btw niet alleen hoteliers; ook gasten zullen de gevolgen merken. Voor veel Nederlanders is een weekendje weg in eigen land nu nog betaalbaar, maar met deze btw-verhoging dreigt dat te veranderen.

Kritiek vanuit de Eerste Kamer

Naast zorgen vanuit de sector klinkt er in de Eerste Kamer stevige kritiek op de manier waarop de btw-verhoging in het Belastingplan is verwerkt. Verschillende Eerste Kamerleden vinden dat een maatregel met zulke grote gevolgen apart behandeld zou moeten worden, in plaats van in een breder pakket. Zij zetten vraagtekens bij de mate waarin de economische impact van de verhoging is onderzocht en of het überhaupt verstandig is om deze maatregel in te voeren. De Raad van State sluit zich aan bij deze bezwaren, maar het kabinet heeft deze kritiek tot nu toe naast zich neergelegd.

De huidige stand van zaken

In de komende periode staan er in Den Haag belangrijke momenten op de planning voor de behandeling van het Belastingplan. Hoewel het plan waarschijnlijk op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen, ligt de situatie in de Eerste Kamer gecompliceerder. Het kabinet heeft daar geen meerderheid en is afhankelijk van steun van andere partijen. Dit betekent dat de uitkomst nog allesbehalve zeker is. Omdat het kabinet wil voorkomen dat het volledige Belastingplan wordt verworpen, is de kans groot dat er achter de schermen volop onderhandelingen plaatsvinden. Wij spelen hierin een actieve rol door in gesprek te blijven met diverse partijen om de belangen van onze sector te verdedigen.

Hoe nu verder?

De komende weken zijn doorslaggevend. De kans is groot dat de Tweede Kamer de maatregel aanneemt, maar in de Eerste Kamer ligt dit anders. De coalitie heeft daar geen meerderheid, en juist daar ligt de kans voor een heroverweging van dit voorstel. Wij roepen de Tweede en Eerste Kamer op om de zorgen uit de sector serieus te nemen en deze maatregel te heroverwegen. Voor een sterke economie en toeristische sector is het belangrijk dat overnachtingen betaalbaar en toegankelijk blijven.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens