Op 1 januari voerden veertien steden zero-emissiezones in. De komende maanden en jaren zullen andere steden hun voorbeeld volgen. In zero-emissiezones zijn voertuigen die schadelijke stoffen uitstoten, niet meer toegestaan.
Bekijk hieronder de regels voor jouw stad, controleer of je voertuig voldoet aan de eisen, en onderzoek welke subsidies en ontheffingen beschikbaar zijn. Onderzoek ook of je bezoekers en leveranciers nog hun weg naar jou kunnen vinden en zo niet, welke oplossingen daarvoor te vinden zijn.
De emissievrije zones hebben als doel om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in steden te verbeteren, door de uitstoot van schadelijke stoffen en geluidsoverlast van voertuigen te verminderen. Dit moet zorgen voor een beter winkel- en verblijfsklimaat. Daarnaast stimuleren de zones slimmere logistieke oplossingen met minder voertuigen.
Elke gemeente bepaalt zelf wanneer de zones worden ingevoerd. Wil je weten wanneer jouw stad aan de beurt is? Check het via Waar komen de ZE-zones. Als je doorklikt op jouw stad, kom je in een omgeving met specifieke informatie over jouw gebied.
Alle bedrijfsauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos zijn. Kijk op Op weg naar ZES en doe een kentekencheck om te zien of jouw auto nog toegang heeft tot de stad.
Je kunt mogelijk een ontheffing aanvragen. Gemeenten bieden overgangsregelingen aan, en je kunt subsidies en fiscale voordelen benutten om aan de eisen te voldoen. Bespreek vooral je situatie met de gemeente om onnodige hoge kosten te voorkomen. Meer informatie vind je hier: Ontheffingen.
Er zijn diverse subsidies, fiscale voordelen en leningen beschikbaar voor zowel voertuigen als laadinfrastructuur. Bekijk alle mogelijkheden hier: Subsidies.
Ook de Kamer van Koophandel geeft de nodige informatie. Op Zero-emissiezones: kom je straks de stad nog in met je auto? staat de video Toegang tot een zero-emissiezone: hoe werkt dat?. Daarin krijg je uitleg over hoe de zones werken en welke stappen je als ondernemer kunt nemen.
Hoewel sommige steden beter zijn voorbereid dan andere, zien we dat veel ondernemers al investeerden in emissievrije voertuigen. We ondersteunen de maatregelen die bijdragen aan een betere leefbaarheid. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat de binnenstad toegankelijk blijft voor ondernemers, leveranciers en gasten. Hoge kosten, omzetverlies en boetes moeten worden voorkomen. En gemeenten moeten zorgen voor een goede laadinfrastructuur en communicatie. Als dit onder controle is en er wordt een beter leefklimaat gerealiseerd, dan is het een mooie vooruitgang naar een beter klimaat. Uiteindelijk is het de taak van de individuele gemeenten om afspraken te maken met de ondernemers, de inwoners en de leveranciers en om de invoeringsdatum te bepalen.
Heb je specifieke vragen over jouw stad? Neem contact op met je regiomanager. Voor algemene vragen kun je terecht bij onze beleidsadviseur duurzaamheid, Jan Willem van der Straaten, via Jw.vanderstraaten@khn.nl.