Woensdag 3 juli jl. is er in de Tweede Kamer gesproken over statiegeld op petflesjes. Dankzij de lobby-inzet van KHN is de motie om álle verkooppunten, dus ook horecabedrijven, petflesjes te laten inzamelen niet terug op tafel gekomen. Dit betekent dat het huidige besluit van staatssecretaris Van Veldhoven (ministerie Infrastructuur & Waterstaat) van kracht blijft. Dus de horeca hoeft geen petflesjes in te zamelen.
Als er per 2021 statiegeld wordt ingevoerd, zijn producenten en importeurs verantwoordelijk voor het heffen van statiegeld op petflesjes en voor de inzameling ervan.
Partijen SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren dienden een motie in om álle verkooppunten, dus ook horecabedrijven, verplicht te stellen om petflesjes in te nemen. Een onhaalbaar en onnodig duur plan, vindt KHN. Om ons standpunt toe te lichten, stuurde KHN een brief aan de woordvoerders van de Tweede Kamer.
In het overleg werd met name gesproken over blik. SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat blik meegenomen wordt in de statiegeldregeling naast petflesjes tot een liter voor frisdrank en water. In blik zit een plastic laagje wat ook in het zwerfafval terecht kan komen. CDA heeft gevraagd om een onderzoek naar de gevolgen van de hoeveelheid plastic die in het milieu terecht komt door het plastic laagje in blik. De staatssecretaris heeft toegezegd dit te gaan onderzoeken.
Het huidige voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven gaat nu ongewijzigd naar de Raad van State en de Europese Commissie met als doel het uiterlijk begin 2020 (ongewijzigd) af te ronden.
De invoering van statiegeld om petflesjes gaat niet door wanneer het bedrijfsleven in het najaar van 2020 de volgende twee doestellingen heeft gehaald:
Natuurlijk houden we jou als horecaondernemer op de hoogte van de ontwikkelingen.