Corona en het coronabeleid hebben een enorme impact op de horeca. KHN vecht al anderhalf jaar voor meer ruimte voor horecaondernemers en bij het uitblijven hiervan voor goede financiële steun. Het coronadebat is ook maatschappelijk fel. Er zijn maar weinig coronamaatregelen die zoveel commotie hebben veroorzaakt als de coronapas die afgelopen zaterdag is ingevoerd. KHN vroeg haar leden naar de verwachtingen van de coronapas. Lees de belangrijkste uitkomsten van deze enquête, hoe het eerste weekend met coronapas is verlopen en waar KHN op inzet in de lobby.
KHN heeft vorige week een enquête gehouden onder haar leden om in kaart te brengen hoe zij aankijken tegen de coronapas. Wij vroegen naar verwachtingen op de omzet, reactie van gasten en naar de (financiële) impact van de sluitingstijd van 00.00 uur.
De belangrijkste uitkomsten uit die enquête:
Omdat de enquête heel duidelijk maakt hoe ondernemers met de invoering van de coronapasverplichting in het middelpunt komen te staan van een maatschappelijke discussie heeft KHN vorige week donderdag een persbericht naar buiten gebracht. De kerngetallen zijn ook meegegeven aan Kamerleden voor het ‘steundebat’ van woensdag 29 september, om nog maar eens duidelijk te maken waarom de financiële steun niet per 1 oktober as kan stoppen. In ieder geval niet voor de horeca.
Het weekend met de coronapas is over het algemeen rustig verlopen. Er waren weinig problemen of incidenten. Wel waren er hier en daar wat discussies aan de deur met gasten, maar hier zijn ondernemers goed mee omgegaan. Het mooie weer heeft dit weekend ook geholpen. Ook waren er weinig problemen met QR-codes tot aan het einde het systeem begon te haperen en regelmatig niet werkte. Op diverse plaatsen in het land rijen stonden op dat moment rijen voor cafés, wat soms voor enige onrust zorgde. Ook blijft de testcapaciteit een uitdaging; in verschillende regio’s zijn er mensen die zich willen laten testen die moeite hebben om op tijd of dicht in de buurt een coronatest te krijgen.
Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien: bedreigingen, annuleringen, omzetproblemen, extra personeelskosten en – uitdagingen. Na ruim anderhalf jaar ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun, is dit te veel gevraagd. De zorgen bij ondernemers zitten nu voornamelijk nog op de beperking van de sluitingstijd en het stopzetten van de steun. De vaccinatiegraad is hoog, de cijfers gaan de goede kant op, dus KHN roept het kabinet op ondernemers na anderhalf jaar gewoon weer volop te laten ondernemen zonder restricties.
Het kabinet heeft aangegeven dat het eerstvolgende ‘wegingsmoment’ pas begin november is. De kans is groot dat het kabinet eerst het advies van het OMT wil afwachten. Het OMT wil waarschijnlijk eerst afwachten hoe de getallen (ziekenhuisopnames en IC-opnames) zich gaan ontwikkelen na de eerste weken na 25 september. KHN vindt het onacceptabel dat het kabinet geen criteria noemt die leidend zijn voor het stopzetten van alle coronamaatregelen. Horecaondernemers hebben behoefte aan perspectief en een einddatum.