Koningsdag valt dit jaar op zaterdag 26 april. Ook al vieren we het een dagje eerder; het belooft weer een fantastisch horecafeest te worden. Dat begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Dus: welke regels gelden er? Heb je speciale vergunningen nodig? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij. Heb jij overal aan gedacht?

1. Is jouw aanvraag evenementenvergunning/tapontheffing al rond?

Mag je wel of geen buitentap plaatsen? En heb je een speciale vergunning nodig als je livemuziek bij of in jouw zaak afspeelt? Vraag bij jouw gemeente na wat de regels hiervoor zijn.

2. Welke veiligheidsmaatregelen zijn er in jouw gemeente?

Bij een groot evenement als Koningsdag staat veiligheid centraal. Gemeenten hanteren steeds strengere eisen en dat heeft grote gevolgen voor jouw zaak. Check dus de laatste versie van het veiligheidsbeleid in jouw gemeente.

3. Hoe zit het met de brandveiligheid in jouw zaak? De brandweer controleert…

Tijdens Koningsdag versieren veel horecaondernemers hun zaak extra feestelijk. Maar heeft die versiering effect op de brandveiligheid in jouw zaak? Kijk kritisch naar de versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. De brandweer controleert regelmatig. Kijk hier voor meer informatie over de brandveiligheidseisen in en rondom jouw zaak.

4. Is Koningsdag een officiële feestdag voor jouw medewerkers?

En moet je jouw medewerkers dan extra betalen? KHN geeft antwoord.

5. Doe de geluidscheck!

Net als in jouw horecabedrijf gelden er ook geluidsnormen op jouw terras. Wat is het toegestane stemgeluid op een terras? Is er een verschil tussen een overdekt of onoverdekt terras? KHN geeft antwoord.

6. Mag je alcoholvrijbier schenken aan jongeren onder de achttien jaar?

Geldt de leeftijdsgrens ook voor alcoholvrij bier? Dat is afhankelijk van het percentage alcohol dat in het bier zit. Lees hier meer informatie over het schenken van alcoholvrij bier aan jongeren.

7. Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

Tijdens Koningsdag maak je misschien gebruik van extra personeel. Scholieren willen op Koningsdag best wat bijverdienen in de horeca. Vanaf welke leeftijd mag een jongere werken in de horeca?

8. Let op de hygiëneregels voor eten en drinken!

Zorg ervoor dat ook eventuele buitenkeukens en -taps voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. De NVWA controleert! Kijk hier voor meer informatie en bestel de Hygiënecode.

9. Hoe zit het met wegwerpbekers op een evenement?

Organiseer jij een evenement tijdens Koningsdag? Let dan ook op de regels voor wegwerpplastic. Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers nu verboden zijn, maar dat is niet helemaal waar. Hoe zit het dan met de SUP en evenementen? We leggen het uit op onze pagina met veelgestelde vragen over het bekersysteem voor evenementen.

10. Hoe zit het dit jaar met de feestdagencompensatie?

Koningsdag is dit jaar op zaterdag 26 april. Waarom? Omdat 27 april op een zondag valt en volgens koninklijk besluit Koningsdag niet op een zondag mag worden gevierd. Daarom vieren we het feest dit jaar een dag eerder. Dit betekent ook dat medewerkers die recht hebben op feestdagencompensatie, deze ontvangen wanneer zij hun dienst beginnen op zaterdag 26 april 2025.

Bonus: is je verzekering in orde?

Zorg ervoor dat als je een event organiseert, de evenementendekking van je verzekering in orde is. Check KHN verzekeringen voor meer informatie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens