We waarschuwen al maanden voor de nadelige gevolgen van de geplande btw-verhoging op logies. ABN-AMRO bevestigt nu dat de impact inderdaad zeer negatief zal zijn én dat het plan het kabinet niet eens geld gaat opleveren. “Helaas lijkt deze maatregel niet goed doordacht.”

Het kabinet verwacht 1,2 miljard euro extra belasting op te halen met het plan. Volgens sectoreconoom Stef Driessen kunnen de gevolgen verstrekkend zijn voor ondernemers binnen én buiten de hotellerie. Dit leidt ertoe dat de extra belastinginkomsten waarschijnlijk flink tegenvallen. Sterker nog; de ABN-AMRO stelt letterlijk in haar analyse: samenvattend lijkt de geplande btw-verhoging meer schade aan te richten dan het oplevert.

De belangrijkste punten uit het onderzoek:

  • 40 procent van de hotelgasten bestaat uit zakenreizigers die de btw kunnen terugvorderen.
  • Slechts 58 procent van de hotelopbrengsten komt uit overnachtingen – de rest uit eten, drinken, zaal- en fietsverhuur etc., waarover de btw gelijk blijft. Hierdoor zullen de verwachte 910 miljoen euro extra inkomsten waarschijnlijk beperkt blijven tot 285 miljoen.
  • Hotels in grensgebieden zullen extra worden getroffen, omdat toeristen kunnen uitwijken naar buurlanden België en Duitsland, waar de btw-tarieven veel lager zijn.
  • De btw-verhoging leidt waarschijnlijk tot minder overnachtingen. De bank verwacht een daling van 6,75%, met als gevolg een daling van 147 miljoen euro aan inkomsten uit winstbelasting voor hotels.
  • ook overige logiesverstrekkers zullen door de btw-verhoging minder rendabel worden. Dit verlies aan winst betekent een afname van de vennootschapsbelasting van nog eens 111 miljoen euro,
  • De btw-verhoging raakt niet alleen hotels en andere logiesverstrekkers, maar ook toeleveranciers, restaurants en andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme. Dit kan leiden tot een kettingreactie met dalende inkomsten voor de horeca, culturele instellingen en ambachtelijke winkels.

De conclusie van het rapport liegt er niet om: “Samenvattend lijkt de geplande btw-verhoging meer schade aan te richten dan het oplevert. Het bedreigt niet alleen de toekomst van hotels en overige logiesverstrekkers, maar ook die van veel andere bedrijven en hun medewerkers, die afhankelijk zijn van een bloeiende toeristische sector. De economische kettingreactie die deze maatregel veroorzaakt, kan dus een veel bredere impact hebben op de Nederlandse economie dan aanvankelijk gedacht”

Oproep van KHN aan het nieuwe kabinet; doe het niet!

We voeren al maanden campagne, samen met partners uit de media, kunst & cultuur, evenementen en sport, om de nieuwe coalitie ervan te overtuigen de btw op logies en cultuur niet door te voeren.

Tot nu zonder zichtbaar resultaat. KHN-voorzitter Marijke Vuik: “De analyse van de ABN-AMRO maakt in cijfers keihard duidelijk wat we al maanden zeggen. De voorgenomen btw-maatregel om de btw op logies te verhogen gaat niet het door het kabinet ingeboekte resultaat opleveren. Sterker nog, het zou wel eens averechts kunnen werken.

Namens alle logiesverstrekker in Nederland roep ik het kabinet dan ook op; ’doe het niet’. Neem dit voornemen niet op in de plannen voor Prinsjesdag. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Lees ook het artikelen in de landelijke media

Lees meer:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens