Op maandag 13 januari presenteerde KHN-voorzitter Marijke Vuik onze terugblik op het horecajaar 2024 en een vooruitblik op 2025. We geven je graag een beeld van de uitdagingen en positieve ontwikkelingen.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkst punten:

  • De omzet steeg met 5%, maar het volume daalde met 0,5%.
  • Het aantal horecabedrijven daalde van 44.389 in 2023 naar 43.120 in 2024.
  • De werkgelegenheid bereikte een recordhoogte, maar het aantal studenten dat een horecaopleiding volgt, daalde.
  • Flexibiliteit is heel belangrijk en de tevredenheid onder werknemers is hoog.
  • Grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro verwachten voor 2025 een omzetstijging van circa 3% en een volumestijging van circa 1,5%.
  • De thema’s werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap blijven het focuspunt.

Ondanks een stijgende omzet neemt de financiële druk toe

In 2024 groeide de omzet van de horecasector met 5% ten opzichte van 2023. Helaas daalde het volume met 0,5% door stijgende kosten voor onder meer inkoop, energie en personeel. Voor logiesverstrekkers is de volumedaling 2,3%. Dit komt mede doordat 2023 een uitzonderlijk goed jaar was. Het volume van eet- en drinkgelegenheden steeg licht met 0,6%. Onder meer de weersomstandigheden in het tweede kwartaal van 2024 hadden een negatieve invloed op de omzet en het volume.

In het afgelopen jaar daalde ook het aantal horecabedrijven: van 44.389 in 2023 naar 43.120 in 2024. In recent CBS-onderzoek geeft 1 op de 7 horecaondernemers aan een problematische schuldenlast te ervaren. Veel ondernemers proberen faillissement te voorkomen. Dit kan ook in 2025 leiden tot meer bedrijfsverkopen en -beëindigingen, zoals horecamakelaars signaleren.

De werkgelegenheid bereikt een recordhoogte, werknemers werken graag in de horeca

Het aantal horecabanen in 2023 (van 2024 zijn nog geen cijfers bekend) bedroeg 517.040, waarvan 30% werd ingevuld met een contract voor onbepaalde tijd. In de sector werken met name jongeren: van het totaal aantal werknemers is 50% tussen de 15 en 24 jaar. Horecawerknemers zijn gemiddeld 31 jaar en werken gemiddeld 21,5 uur per week. Zowel voor de werknemer als voor de horecaondernemer is flexibiliteit heel belangrijk.

De werkgelegenheid bereikte een recordhoogte. Tegelijkertijd daalde helaas het aantal studenten dat een horecaopleiding volgt: van 53.826 in het (school)jaar 2022-2023 naar 50.970 in 2023-2024. De spanning op de arbeidsmarkt houdt dus aan. Positief is wel dat 76,2% van de werknemers tevreden tot zeer tevreden is over het werken in de horeca, blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor. Bovendien stijgen het ondernemersvertrouwen in de horeca en het consumentenvertrouwen in de economie licht. Zo neemt de koopbereidheid toe en zijn consumenten minder negatief over hun financiële situatie. Dit biedt kansen voor bestedingen in de horeca. Grootbanken zijn ook gematigd positief en verwachten voor 2025 een omzetstijging rond de 3% en een volumestijging rond de 1,5%.

De focus op werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap

Ook in 2025 zijn er verschillende onzekerheden, maar gelukkig zien we eveneens volop positieve ontwikkelingen die kansen bieden voor de horeca. De horecamarkt is volop in beweging en het is voor elke horecaondernemer belangrijk om hierin mee te bewegen. Daarom staan we klaar om jou als lid te ondersteunen bij actuele vraagstukken, zoals de nieuwe cao, recente wetswijzigingen en goed personeelsbeleid. Werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap zijn dan ook thema’s, waarop wij in 2025 weer volop inzetten. Vanuit deze thema’s werken we samen met jou aan een sterke en flexibele sector, die kansen ziet en uitdagingen met vertrouwen aangaat.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens