Wat wil KHN?
Het kabinet heeft met de steunpakketten in 2020 en 2021 financiële maatregelen genomen om werkgelegenheid in de horeca te behouden. Deze steun blijft noodzakelijk, daarom blijft KHN inzetten op aanvullingen en verbeteringen in de steunmaatregelen. Door onze sterke lobby, ook samen met VNO-NCW, zijn er steeds nieuwe aanvullingen en verbeteringen op de steunpakketten doorgevoerd.
Wat heeft KHN gerealiseerd?
- Het percentage van de vastelastenvergoeding via de TVL is vanaf Q4 2020 en in 2021 na KHN-acties verhoogd van 85% naar 100% vanaf 30% omzetverlies. Deze verhoging geldt ook voor Q4 2021.
- Het plafond van de TVL is in 2021 verhoogd naar 550K per kwartaal voor het MKB, 600K voor grote bedrijven. En de staatssteungrens is verhoogd van 1,8 miljoen naar 2,3 miljoen euro.
- Een oplossing voor schrijnende gevallen (referentieperiode omzetverlies), n.a.v. lobby KHN voor motie VVD.
- Een speciale startersregeling voor starters die tussen 1 feb 2020 en 30 september 2021 zijn begonnen. Ook voor starters die in het Q4 2019 zijn begonnen is financiële steun beschikbaar.
- Garantiefonds voor grote evenementen.
- Voorstel KHN voor Time-Out Arrangement overgenomen door minister Wiebes.
- Eerst heeft KHN gerealiseerd dat belastingen voor ondernemers werden uitgesteld. Het belastinguitstel is verlengd tot eind 2021. De terugbetaling start pas vanaf 1 oktober 2022 en ondernemers krijgen 5 jaar om belastingschuld af te lossen.
- Correcties op de SBI-codes voor ondernemers waarbij de activiteiten in de praktijk anders zijn dan wat staat genoteerd in KVK-register. Eind 2020 zorgde de lobby van KHN ook al voor een aanpassing op SBI-codes.
- Vanaf juli 2020 is er extra ondersteuning gekomen voor stimuleren van omscholing en bijscholing: NL Leert.
Waar vecht KHN voor?
Aanvullende steun middels maatwerk, schuldsanering en het versterken van het eigen vermogen is noodzakelijk én onvermijdelijk. KHN heeft het kabinet opgeroepen middels een minipaper om de horeca ook in 2022 gericht te blijven steunen door:
- Openstellen van TVL voor starters, zoals bij de NOW
- Voorzie in een hardheidsclausule voor omzetvergelijking om maatwerk enigszins mogelijk te maken
- Stel de start van afbetalen van belastingschulden uit tot 1 oktober 2023
- Een schuldenfonds, een investering- en herstelfonds
- Een betere regeling voor het levensonderhoud van ondernemers
- En het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers