Ben jij al volledig op de hoogte van de nieuwe regels rondom wegwerpplastic? Bekijk de veelgestelde vragen én de antwoorden.
Mag ik mijn voorraad plastic bekers/bakjes opmaken?
Ja dat mag. Vanaf 1 juli 2023 mag je voor ‘on the go’ nog plastic bekers en bakjes gebruiken, maar wel tegen een toeslag. De overheid heeft hier richtprijzen voor opgesteld. De toeslag voor een beker en/of bakje dat plastic bevat, moet apart op de rekening worden vermeld. Voor de eenduidigheid adviseert de overheid om het op de kassa aan te slaan als ‘plastic product’ of meer specifiek als ‘plastic beker’ en 'plastic bakje’. Naast het plastic product moet je ook een herbruikbare variant of BYO aanbieden.
Wat doe ik met de plastic melkcupjes en verpakte koekjes voor bij de koffie?
Het melkcupje wordt gezien als een vormvaste plastic verpakking en daarvoor moet je dus een bedrag in rekening brengen. Als richtlijn wordt hier 0,05 cent voor gehanteerd en dit bedrag moet je dus apart aanslaan op de kassa. Het is daarom wellicht beter om te kiezen voor melkkannetjes of flesjes die je bewaart in de koeling en op verzoek brengt.
Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels vallen niet onder het verbod op single use plastic en zijn dus toegestaan. Een voorbeeld is een verpakt koekje.
Is bioplastic wel toegestaan?
Ook bioplastic is plastic en valt dus onder het verbod van plastic wegwerpartikelen.
Ik heb een ijssalon alleen voor afhaal. Hoe pak ik dit aan?
Als gasten niet ter plaatse (dus niet binnen en niet op een terras) hun ijsje kunnen nuttigen, is het toegestaan om gebruik te maken van wegwerpplastic. Dat betekent dat je dus de papieren ijsbekers met plastic coating mag blijven gebruiken en ook de plastic bekers voor bijvoorbeeld slush puppy’s.
Wel moet je een bedrag in rekening brengen voor deze producten (richtprijs is 0,25 cent voor een beker). Dit sla je apart aan op je kassa onder de noemer ‘plastic product’ of ‘plastic beker’.
Daarnaast moet je de gast een keuze kunnen bieden. Dit betekent dat je ook verplicht bent een herbruikbare ijsbeker aan te bieden of aan te geven dat een gast zijn eigen verpakking mee mag nemen.
Ik heb een ijssalon met zitgelegenheid (binnen/buiten). Hoe pak ik dit aan?
Stel je gast de vraag of ze het ijsje meenemen of ter plaatse willen nuttigen. Als ze het meenemen, dan mag je gebruikmaken van wegwerpplastic tegen een meerprijs (zie hierboven). Als ze het ter plaatse willen nuttigen, of dat nu binnen is of op het terras, dan zijn er 3 mogelijkheden:
Tip: promoot het hoorntje
Doordat je voor wegwerpplastic een extra bedrag in rekening moet brengen, wordt het aantrekkelijk om een ijsje in een hoorntje te bestellen.
Wat voor wegwerp ijsbekers zijn het alternatief?
Er zijn kartonnen ijsbekertjes op de markt die een coating hebben op waterbasis in plaats van de plastic coating. Maar er zit nog steeds een beetje plastic in deze waterbasis coating waardoor ze ook onder het verbod van Single Use Plastic vallen. Ons advies is om met je leverancier in overleg te gaan om te kijken wat mogelijk is.
Let er ook op dat sommige plasticvervangers allergenen, zoals gluten, bevatten. Zorg ervoor dat jij en je medewerkers hiervan op de hoogte zijn, zodat jullie gasten met intoleranties goed kunnen informeren.
Ik heb een fastservice bedrijf (cafetaria, snackbar, etc.) en gebruik dezelfde wegwerpverpakkingen voor zowel gebruik ter plaatse als afhalen. Hoe pak ik dit aan?
Voor afhalen verandert er niet veel, behalve dat je voor wegwerpplastic een bedrag in rekening moet brengen en een alternatief moet bieden (bring your own of herbruikbaar).
Voor nuttigen ter plaatse verandert er wel wat. Je mag in jouw zaak alleen gebruikmaken van herbruikbaar/afwasbaar servies, of wegwerpservies zonder plastic.
Hoe maak ik herbruikbare plastic bekers schoon?
Voor het reinigen van herbruikbaar plastic zijn er speciale vaatwasmachines met bijbehorende geschikte korven op de markt. Zoek op internet naar ‘reinigen herbruikbare bekers’ en je krijgt verschillende opties, van thuismodel tot wasstraat.
Hoe weet ik wat van toepassing is op mijn bedrijf?
De overheid heeft een regelhulp voor bedrijven gemaakt. Door het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen krijg je een adviesrapport. Je moet vervolgens wel zelf de keuzes maken over welk materiaal en welke werkwijze je wil gebruiken.
Regelhulp wegwerpplastic (regelhulpenvoorbedrijven.nl)
Zijn er voorbeelden?
Een mooi voorbeeld van de website schonestranden.nl waarop ze voor alle toepassingen tips geven voor alternatieven.: 1B-Lijst-met-Tips_downloadbaar-document-website.pdf (schonestranden.nl)
Ook het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft op hun website een Q&A gezet. De Q&A is hier te vinden.
Meer informatie over de Single Use Plastic richtlijn: KHN | De Single Use Plastic richtlijn.