Vanaf 11 april 2018 moeten horecaondernemers ervoor zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. Dat staat in nieuwe wetgeving van de Europese Commissie. Hoe bruiner het product, hoe meer acrylamide het bevat. En een hoge inname van acrylamide kan schadelijk zijn voor de gezondheid. KHN komt daarom met een praktische handleiding om acrylamide zoveel mogelijk terug te dringen.
Acrylamide zit in friet, gebakken aardappelproducten, zelf gebakken brood, panini’s, tosti’s, croissants en afgebakken koek.
De Europese Commissie wil dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. In de wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine horecaondernemingen. Een aantal van de maatregelen die horecaondernemers moeten nemen, geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen. Daar bovenop moeten grote ondernemingen de hoeveelheid acrylamide in hun producten monitoren. De hoeveelheid acrylamide moet dan onder een bepaald niveau blijven die in de nieuwe wetgeving staat omschreven.
In de KHN-handleiding vind je informatie over de definitie van kleine en grote ondernemingen en welke maatregelen je moet treffen. Je leest onder meer dat producten niet te bruin moeten worden gebakken, waar u op moet letten bij uw inkoop en bij de bereiding.
Ons advies is om actief aan de slag te gaan om acrylamide tot een minimum te beperken. Op die manier voorkom je dat er een gevaar voor de gezondheid van gasten is. Omdat (te) bruine product meer acrylamide bevatten, is het goed om ervoor te zorgen dat producten lichter van kleur blijven.
Download nu de KHN-handleiding Acrylamide, deze is te vinden op Mijn KHN (inlog vereist).