Jouw horecabedrijf starten: financiering

Als startende horecaondernemer moet je op een of andere manier jouw zaak gaan financieren. Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden van financiering. Bijvoorbeeld via een bank, een bierbrouwerij of crowdfunding.

De bank

De bank is natuurlijk de eerst aangewezen instantie hiervoor. Banken zijn van nature voorzichtig met het uitlenen van geld. Als je met jouw ondernemersplan naar de bank gaat, wordt er op een aantal belangrijke aspecten gelet. Eén van deze aspecten is de investering die je kunt dragen. Is deze in evenwicht en is de verwachte investering niet te ver boven je budget?

Daarnaast kijkt de bank naar de zekerheden die je als ondernemer kunt bieden. Hierbij is vooral de rentabiliteit op eigen en vreemd vermogen van belang. Ook je persoonlijke situatie is belangrijk. Heb je een hypotheek? Ben je afhankelijk van jouw inkomen of heb je een partner die ook een inkomen heeft? Het lukt startende ondernemers niet altijd een lening van een bank te krijgen.

Bierbrouwerijen

Bierbrouwerijen verstrekken ook leningen. Die lening moet, meestal met rente, worden terugbetaald. Vaak wordt er ook een afnameverplichting aan de financieringsovereenkomst gekoppeld. Dat betekent dat je verplicht bent het (pilsener) bier (en soms ook andere dranken) af te nemen bij de brouwerij of de door de brouwerij aangewezen groothandel. Hierdoor heb je als ondernemer minder keuzevrijheid en kun je vaak minder scherp onderhandelen over de prijzen met je leverancier.

Het is belangrijk dat je voor uzelf op een rij zet wat de consequenties zijn wanneer je een financieringsovereenkomst met de brouwerij aangaat. De belangrijkste vraag die je hierbij moet beantwoorden is de vraag of je de extra financiële lasten (de rente en de aflossing van de lening) ook kunt betalen uit je bedrijf. Maar het is ook belangrijk dat de gevolgen van het afnamebeding duidelijk zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het afnamebeding als je eerder dan verwacht de lening kunt aflossen?

Checklists

KHN heeft checklists gemaakt voor vier vormen van overeenkomsten die vaak tussen horecaondernemers en brouwerijen worden gesloten. Onder andere checklists voor de financieringsovereenkomst en het afnamebeding. Daarnaast kan het verstandig zijn bij financiële onderhandelen en/of onderhandelingen een adviseur of financieel specialist in te schakelen.

Crowdfunding

Denk ook aan mogelijkheden van crowdfunding. Via een platform op internet biedt je je project aan en vermeldt je het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren.

KHN geeft advies

Vragen over het financieren van je bedrijf stel je kosteloos aan KHN Advies. In de praktijk blijken veel starters de mogelijkheden van hun nieuwe bedrijf verkeerd in te schatten. Is de geschatte omzet realistisch? Zie je het te positief in, dan ga je misschien akkoord met een te hoge huur waardoor je later in de problemen kunt komen.

Download model financieel plan

Gebruik een model financieel plan voor het maken van jouw ondernemingsplan. Mocht je ergens niet uitkomen, schroom dan niet om contract op te nemen met een Bedrijfsadviseur van Horeca Maatwerk.