KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten. KHN neemt deze stap omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Bovendien zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig, handelt de Staat niet alleen in strijd met grondrechten maar ook onrechtmatig jegens horecaondernemers. Het kort geding tegen de Staat diende op 23 juli en is aangehouden tot 8 augustus.
Het is overduidelijk dat diverse, voor de horeca geldende, maatregelen willekeurig zijn en haaks staan op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, personenvervoer, de sport en het onderwijs. Vanuit het kabinet is op geen enkele wijze deugdelijk onderbouwd waarom de voor de horeca geldende maatregelen niet op één lijn getrokken kunnen worden met de overige geldende maatregelen (waardoor bijvoorbeeld personen die samen in een auto naar een restaurant rijden, vervolgens in het restaurant ook samen aan één tafel kunnen zitten). Ook wordt om onduidelijke redenen vastgehouden aan de anderhalve meter norm voor buiten, terwijl er uit wetenschappelijke onderzoeken duidelijk blijkt dat het besmettingsrisico buiten nihil is.
Om de horecabranche te redden en te voorkomen dat horecabedrijven massaal failliet gaan heeft KHN via een sommatiebrief het kabinet een allerlaatste kans gegeven om de maatregelen voor de horeca alsnog te versoepelen. Hier is geen gehoor aan gegeven, waardoor KHN zich genoodzaakt ziet de Staat te dagvaarden. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten. Bovendien zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. De versoepelingen moeten per direct ingaan. Daarnaast vordert KHN dat de Staat objectieve criteria kenbaar moet maken (met een bijbehorende ‘roadmap’) aan de hand waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden.
Op 23 juli diende het kort geding dat KHN tegen de staat heeft aangespannen. De belangrijkste eis die KHN heeft neergelegd is dat het zowel binnen als buiten mogelijk wordt om met meer dan 2 mensen binnen 1,5 meter aan tafel te zitten. Conclusie van de rechter; het is belangrijk dat er zo snel mogelijk, met de overheid, aan een gezamenlijke roadmap gewerkt wordt. Robèr Willemsen, voorzitter KHN, geeft een korte samenvatting van de zitting en de vervolgstappen.
Voor KHN staat het belang van horecaondernemers en de toekomst van de horecabranche voorop. Om de branche overeind te houden is vooruitgang noodzakelijk. KHN hoopt middels de juridische weg horecaondernemers perspectief te bieden en hen daarmee letterlijk en figuurlijk meer ruimte te kunnen geven om te ondernemen.
Meten met 2 maten!