Gemeenten leggen steeds vaker een belasting op aan toeristen die komen overnachten. De opbrengst van gemeenten uit toeristenbelasting verdubbelde volgens het CBS van 131 miljoen in 2009 naar 294 miljoen in 2019. Inmiddels betalen toeristen gemiddeld ook één euro per nacht meer aan gemeentelijke belastingen. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg volgens COELO van 1,54 euro naar 2,70 euro. Inmiddels heffen 83 procent van de gemeenten toeristenbelasting. In 2009 was dit percentage nog 72 procent. Lag het gemiddelde tarief per overnachting in 2009 op 1,54 euro. In 2019 ligt dit op 2,70 euro.
Dat er in sommige gemeenten een toeristenbelasting nodig is begrijpt KHN. Er moet geïnvesteerd worden om de gemeenten aantrekkelijk te houden. In sommige gemeenten is het dan ook logisch om hiervoor een bijdrage aan de toerist te vragen. Op deze manier houden wij de gemeente gastvrij voor toeristen en leefbaar en aantrekkelijk voor de inwoners.
KHN merkt dat het voor hoteliers steeds lastiger wordt om aan toeristen uit te leggen waarom toeristenbelasting wordt geïnd of wordt verhoogd. In veel gemeenten wordt de belasting namelijk niet alleen gebruikt om te investeren in toeristische voorzieningen maar ook om de algemene begroting te vullen. Bovendien wordt de toeristische sector niet altijd betrokken bij de vaststelling van de hoogte van het tarief en heeft deze ook geen invloed op de bestedingen van de opbrengsten. Hierdoor lijkt de toeristenbelasting vaak niet gebruikt te worden voor het doel wat zij beoogt, namelijk het aantrekkelijk houden van de gemeente voor inwoners en toerist. Het misbruik van de toeristenbelasting als ogenschijnlijk gemakkelijke vulling van de gemeentebegroting verslechtert volgens KHN de toeristische positie van een gemeente en verarmt de beoogde gastvrijheid. KHN pleit ervoor met een gezamenlijke agenda juist te investeren in gastvrijheid. Alleen op die manier houden wij de gemeente aantrekkelijk voor inwoners en toeristen.
De groeiende afdracht van toeristenbelasting en de ondoorzichtigheid van het tarief vraagt om een grondige herziening van de belasting. Om de toeristenbelasting toekomstvast te maken pleit KHN er voor om deze om te vormen tot een belasting waarvan de opbrengst aantoonbaar ten goede komt aan de toeristische sector. Ondernemingen moeten inspraak en zeggenschap krijgen als het gaat om toeristenbelasting. Mocht een gemeente toeristenbelasting heffen, dan moet deze naar mening van Koninklijke Horeca Nederland worden benut om een impuls te geven aan het toeristisch-recreatieve product in de gemeente en de regio en niet om gaten in gemeentebegrotingen te dichten. Het oormerken van de opbrengsten voor investeringen in het toeristische klimaat helpt om deze belastingmaatregel uit te leggen aan toeristen en bevordert daarmee de gastvrije boodschap van de gemeente. Het is belangrijk dat de toerist de toegevoegde waarde van de betaalde toeristenbelasting merkt en voelt.
De volgende maatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland noodzakelijk: