Steeds meer mensen vinden het belangrijk om gezond te eten en restaurants spelen hier slim op in. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door studenten van de Hotel Management School Maastricht in opdracht van KHN. Wij nemen u mee door de resultaten.
De vraag naar gezonde voeding neemt steeds meer toe. Ruim 74 procent van de restaurantbezoekers geeft aan gezond eten belangrijk te vinden. Ruim 85 procent zegt een gezond voedingspatroon te volgen. Zo kookt driekwart van de respondenten minimaal vijf dagen per week thuis met verse producten. Ook groeit de vraag naar biologische en streekproducten en stijgen vegetarische en veganistische gerechten in populariteit.
De trend van gezonde voeding is ook in de horeca te vinden. Gezondheid speelt een grote rol bij de keuze van een gerecht. Alleen smaak en prijs worden door de consument als nog belangrijker beschouwd. Uit eten gaan wordt nog steeds gezien als een ‘verwenmoment’, maar genieten gebeurt steeds vaker op een verantwoorde manier.
Veel horecazaken zijn bekend met de trend en passen hun aanbod hier ook al op aan. Zo heeft meer dan de helft van de ondervraagde horecaprofessionals hun productaanbod gezonder gemaakt. Restaurants kiezen er bijvoorbeeld voor om de portiegrootte van een gerecht aan te passen of meer groenten en minder vlees te serveren. Ook in de bereidingswijze en de keuze voor producten gaan ondernemers steeds vaker voor gezond.
Wilt u ook gezondere gerechten aanbieden? Door minder zout, suikers en verzadigde vetten toe te voegen aan een gerecht speelt u al in de op de trend gezonde voeding. Bovendien is dit een oplossing die niets extra’s kost.
Voor het onderzoek werden 384 restaurantbezoekers en 375 foodprofessionals (koks, horecaondernemers) bevraagd over gezond eten in de horeca.
Meer informatie over gezonde voeding? Bekijk het akkoord verbetering productsamenstelling op: akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl.