De gemeente heeft ons laten weten dat bureau Objectief ook dit najaar onderzoek uitvoert met mystery visits om na te gaan hoe het gaat met de naleving van alcoholvestrekking / NIX-18 in de horeca. Alle type horecabedrijven kunnen worden gecontroleerd

Een minderjarige testkoper zal proberen alcohol te kopen waarbij een volwassen begeleider observeert of de leeftijdsgrens op de juiste manier is gecontroleerd (door een ID te checken). De testkoper toont op verzoek een ID waarbij hij nog niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. De testkoper is 17 jaar en heeft een ‘neutrale leeftijdsindicatie’ voor een 17-jarige. Er wordt niet getest met scenario’s waarbij iemand anders drank voor een andere haalt of een gezin met minderjarige kinderen.

Het laatste nalevingsonderzoek dateert van 2022 en toen scoorden we bar slecht😉. In 85% van de gevallen werd alcohol verstrekt aan jongeren onder de 18 jaar. Als dit dit jaar niet aanzienlijk betere resultaten oplevert zullen verdergaande sancties onvermijdelijk zijn. Nu al kunnen we met moeite een redelijke benadering in de handhavingsstrategie op dit onderdeel realiseren. Er ligt immers een voorstel de handhavingsstrategie aan te scherpen op dit onderdeel en horecabedrijven direct tijdelijk te sluiten voor een beperkte periode alvorens eerst te waarschuwen.

Nu al kan een bedrijf bij een tweede overtreding voor 14 dagen gesloten worden. We doen een dringende oproep meer aandacht te hebben voor een verantwoorde alcoholverstrekking in je bedrijfsvoering en hebben hier al eerder over gecommuniceerd Hoe bereid ik me voor op komende nalevingsonderzoek (najaar… | KHN. Realiseer je dat vrijwel elk niet voldoende test of de naleving goed gaat. Vaak is het geen bewuste overtreding, maar overkomt het je in de drukte en routine van werkprocessen. Het feit dat je als bedrijf zelden wordt geconfronteerd met jongeren < 18 jaar doet daar niets aan af. Je bent verplicht iedereen die jong is of lijkt te controleren op leeftijd bij het verstrekken van alcohol.

Om sluiting en andere buitenproportionele sancties te voorkomen, is het nodig dat horecabedrijven in Amsterdam meer aandacht besteden aan naleving van de Alcoholwet en er is een extra groot belang om daarin nu de focus aan te scherpen, omdat er een nalevingsonderzoek plaatsvindt en er een gerede kans is dat je gecontroleerd gaat worden.

Maak gebruik van de volgende tips en hulpmiddelen:

  • Train je medewerkers: Het is verstandig om je medewerkers regelmatig te trainen in verantwoord alcohol schenken en het herkennen van valse ID's, zo blijven ze up to date. Wij hebben een gratis e-learning ontwikkeld die de juiste kennis biedt om verantwoord alcohol te schenken. Bekijk hem hier.
  • Vergewisplicht: Je bent verplicht om te controleren of de koper wel oud genoeg is. Controleer alle jongeren, zoals supermarkten dit doen. KHN | Verantwoord alcoholschenken met NIX18: zo herken je een fake ID
  • Let op zogenaamde 'doorgevers'; je bent als verkoper namelijk ook verantwoordelijk wanneer de koper zelf 18 of ouder is, maar de alcohol doorgeeft aan iemand van wie je de leeftijd niet weet. Van die persoon moet je dan dus ook de leeftijd controleren.
  • Aandacht voor dronkenschap: Schenk niet aan mensen in kennelijke staat van dronkenschap.
  • Mystery visits: Voer zelf controles uit door vrienden of bekenden onder de 25 jaar een biertje te laten bestellen en terug te koppelen hoe dat proces verliep.
  • Maak managers verantwoordelijk voor de naleving: vraag je managers meer aandacht te hebben voor de controles op leeftijd en het verbod op doorschenken aan mensen in kennelijke staat van dronkenschap. Maak hier goede werkafspraken over en controleer de naleving ervan.

Maak gebruik van de praktische hulpmiddelen:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens