Werknemers uit de horeca in Friesland kunnen tijdens de tweede lockdown periode zich laten bijscholen. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Fryslân, het Friesland College, Toerisme Alliantie Friesland en de horeca ondernemers. Vanaf 23 november kunnen ze meedoen aan diverse vaktechnische workhops.
De horeca is op dit moment gesloten door de lockdown. Dit betekent dat er voor werknemers weinig is te doen. Werkgevers willen hun werknemers graag uitdaging blijven bieden, wat via deelname aan één of meerdere workshops nu mogelijk is. Op deze wijze kunnen de werkgevers hun werknemers blijven binden, boeien en hopelijk ook behouden voor de horeca.
Hoe schenk je kwalitatief goede koffie of cappuccino? En hoe kun je zelf het wild uitbenen? En op welke wijze sta ik Engelstalige gasten te woord? Allemaal vragen waarvan het antwoord in één van de onderstaande cursussen wordt geboden. Het totale aanbod bestaat op dit moment uit de volgende vaktechnische workshops:
Inhoud: Afkomst van wijnen (nieuwe wereld/oude wereld), wijn etiquette, wijn-spijs, wijnproeverij/ blind tasting, met eigen wijnen van het bedrijf.
Aanmelden
30 november, 7 december of 14 december
Inhoud: Uitbenen van wild en gevogelte zoals patrijs, gans, fazant en eend, ree, wild zwijn, haas, etc. De diverse bereidingen van de technische delen en gebruik van alle onderdelen van het dier (no waste).
AanmeldenInhoud: Aan de hand van rollenspollen en vocabulaire training worden de productieve vaardigheden geoefend en verbeterd. Op basis van door de cursisten ingebrachte casussen wordt praktisch en gericht aan de taal gewerkt.
AanmeldenBij iedere workshop zijn werknemers van verschillende horecagelegenheden aanwezig. Hiermee wordt ook de onderlinge kennisuitwisseling gestimuleerd en het netwerk vergroot.
Via de bovenstaande links kunnen werkgevers hun werknemers inschrijven. Deelname aan de cursussen is kosteloos. Dit betekent dat er 4 individuele medewerkers van één bedrijf ieder één workshop kan volgen, of twee medewerkers twee workshops kunnen volgen of 1 medewerker 4 workshops kan volgen. Dit om ervoor te zorgen dat er vanuit zoveel mogelijk verschillende horecagelegenheden werknemers kunnen mee doen. Natuurlijk kan een werknemer die aan een workshop heeft meegedaan de opgedane kennis weer delen binnen het eigen bedrijf!
De workshops worden aangeboden door het Friesland College. Uniek is dat de cursus op locatie bij een horecagelegenheid wordt georganiseerd, wat betekent dat een docent van het Friesland College les geeft in het bedrijf met medewerkers van verschillende horecagelegenheden. Tevens worden de workshops financieel ondersteund door de provincie Fryslân. De provincie Fryslân heeft dit voorjaar de beleidsnota Gastvrij Fryslân 2028 vastgesteld, waaronder de opgave toekomstbestendige banen. Dit project draagt bij aan deze opgave om onder andere een ‘leven lang leren’ binnen de sector mogelijk te maken.