Maandag 9 september is de aftrap van de zesde Verspillingsvrije Week in Nederland. In deze week worden miljoenen Nederlanders geïnspireerd minder voedsel te verspillen. Zowel thuis als op het werk, maar ook in de supermarkt en in de horeca. Ben jij als horecaondernemer al bezig met duurzaamheid in de keuken? En kijk jij al kritisch naar hoe je voedselverspilling in de keuken tegen kunt gaan? Wij geven tips die je hierbij kunnen helpen. Het kan je al snel financiële voordelen opleveren.

Hoeveel voedsel verspillen we in Nederland?

In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild. Beeld je eens in… Dit is een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant. Volgens de Rabobank verspilt de Nederlandse horeca jaarlijks ruim 51 miljoen kilo voedsel. Daarmee wordt niet alleen veel voedsel weggegooid, maar ook veel geld.

Wat zijn de doelstellingen waaraan Nederland moet voldoen in 2030?

De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. De landbouwministers van de Europese Unie (EU) hebben deze doelstelling overgenomen, zo ook Nederland. Door meer aandacht te creëren voor dit wereldwijde probleem, kan de Verspillingvrije Week hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wat kan jij als horecaondernemer doen om voedselverspilling terug te dringen?

In de horeca draait alles om gastvrijheid. Je wil je gast het beste serveren en een ruime keuze aanbieden. Dit resulteert vaak in het inkopen van veel (verschillende) producten. Het nadeel is alleen dat indien je niet alles hiervan gebruikt, je producten moet weggooien.

Toch is dat niet perse nodig, want tijdens inkopen, bereiden, serveren en na het (niet) eten kan er veel gedaan worden om waardevolle producten en ingrediënten optimaal te benutten.

De Farm Kitchen
Jonathan Karpathios van de Farm Kitchen: "Verspilling tegen gaan, begint met je eigen verantwoordelijkheid nemen als mens. Voor het grotere goed. Al onze versproducten leggen maximaal 20 km af voordat ze op het bord van de gast terecht komen. De gemiddelde maaltijd van een gerecht van een restaurant in Amsterdam heeft 32.000 km afgelegd. Je vork en je mes gebruik je 3x per dag. Denk dan maar aan die 32.000 km. Het kan beter!”. Lees hier het hele interview met Jonathan Karpathios>

Bar-Restaurant Instock
Bar-Restaurant Instock zet letterlijk en figuurlijk voedselverspilling op de kaart, vertelt Selma Seddik. Zij doen dit door te koken met geredde ingrediënten. Je kunt heerlijke gerechten maken van een tweepotige wortel of een te grote aubergine. Wil jij als restaurant ook verspilling terugdringen en een mooi verhaal vertellen aan je gasten dan kun je een paar dingen doen.

  1. Zorg dat je zo veel mogelijk kookt van 'schil tot pit' en 'kop tot staart', dat betekent dat je gebruik maakt van het hele product.
  2. Let op de portiegroottes, halve borden leegschrapen na het eten is echt zonde.
  3. Kook met geredde producten, neem een kijkje bij Instockmarket.nl voor groente, fruit en veel meer.

Bij Bram in Utrecht
Horecazaak Bij Bram in Utrecht bewijst dat de horeca met een slim concept en de juiste samenwerkingen een grote rol kan spelen in het terugdringen van voedselverspilling. Zij doen dit met een innovatieve pilot: gasten die via de reserveringstool reserveren, krijgen twee euro korting als ze hun menukeuze voor 13:00 uur op de dag zelf doorgeven. Hierdoor kan de keuken slimmer inspelen op de wensen van de gasten, waardoor minder voedsel wordt verspild. We spraken met Bram over dit initiatief. Lees hier het hele interview met Bram>

Meer tips

Meer tips? Zie: KHN | Tips verminderen voedselverspilling.