Vanaf 3 juli 2021 geldt er een verbod op plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en piepschuimbekers en -houders (EPS) voor eenmalig gebruik. Wat betekent dit en wat zijn goede, bruikbare en betaalbare alternatieven? KHN geeft advies.
Per 3 juli gaat er een Europese richtlijn (Single Use Plastic Directive) van kracht die eenmalige plastic wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes verbied. Ook geldt het verbod voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor fastfood of andere maaltijden die gereed zijn voor onmiddellijke consumptie. En voor drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.
Zijn er goede alternatieven voor bijvoorbeeld een plastic rietje? Helaas is daar geen eenduidig antwoord mogelijk. Het antwoord is namelijk afhankelijk van de individuele bedrijfsvoering, functionaliteit en prijs van het alternatieve rietje. Toch heeft KHN in samenwerking met verpakkingsexperts een advies opgesteld waarmee je een makkelijke keuze kunt maken. Bekijk het advies in deze infographic.
De producten die vanaf 3 juli 2021 verboden zijn, mogen vanaf dat moment niet meer op de markt in Nederland worden aangeboden. Bestaande voorraden mag je nog wel gebruiken en mag een groothandel nog wel verkopen. Deze producten zijn namelijk al op de markt gebracht.
Er is geen einddatum waarop de bestaande voorraden op moeten zijn. Je moet wel kunnen aantonen dat het om een bestaande voorraad gaat. Bijvoorbeeld met een bestellijst of factuur.
Voor producenten en importeurs geldt dat de voorraad na 3 juli 2021 niet meer verkocht mag worden. Deze voorraad is op dat moment namelijk nog niet op de markt aangeboden.
Het doel van de nieuwe Europese richtlijn is het verminderen van de hoeveelheid plastic afval wat wordt geproduceerd. De nieuwe regels hebben betrekking op die producten die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt het plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.
KHN vindt duurzaamheid belangrijk en begrijpt het voorstel van de Europese Commissie dan ook om plastic rietjes, bestek, borden en piepschuim verpakkingen op termijn te vervangen voor duurzame alternatieven. Wij zijn blij met hun oproep aan producenten om met betaalbare alternatieven te komen die voldoen aan dezelfde functionele eigenschappen als de plastic verpakkingen. Want dat is voor horecaondernemers natuurlijk een must: de alternatieve producten moeten wel beschikbaar en betaalbaar zijn.
Op de website van de Kamer van Koophandel is meer informatie is te vinden: Plastic rietjes, borden en ander wegwerpplastic verboden | Ondernemersplein - KVK.