Sinds maandag 16 november kun je een aanvraag indienen voor de NOW 3.0 bij UWV. De tegemoetkoming in de loonkosten geldt voor de periode van oktober tot en met december 2020. Aanvragers krijgen eerst een voorschot van UWV; later volgt dan nog wel een verrekening op basis van de exacte omzetdaling.

De voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode. Zo is de tegemoetkoming in de loonkosten nu niet maximaal 90 procent, maar maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. De extra verlaging van de tegemoetkoming bij bedrijfseconomisch ontslag vervalt en je hebt als werkgever een inspanningsplicht om werknemers bij ontslag te begeleiden naar ander werk. Kijk voor een volledig overzicht van jouw rechten en plichten bij het aanvragen van de NOW3 op het website van het UWV.

Aanvragen mogelijk tot 13 december 2020

Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020. Kijk voor meer info over deze regeling en hoe aan te vragen op op de website van het UWV.

Drie fasen

NOW 3 is ingedeeld in 3 subsidieblokken van 3 maanden.

  • De eerste fase loopt in oktober-november-december 2020. In het subsidieblok van 1 oktober tot en met 31 december 2020 geldt de eis van 20% omzetverlies. Aanvragen is mogelijk vanaf 16 november tot 13 december 2020. Na goedkeuring van de aanvraag ontvang je een voorschot van 80% in 3 termijnen.
  • Het volgende subsidieblok loopt van januari t/m maart 2021. In deze periode maak je aanspraak op de NOW als je minimaal 30% omzetverlies hebt. De aanvraagperiode is 15 februari tot en met 14 maart 2021.
  • Het laatste NOW-subsidieblok omvat de maanden april mei en juni 2021 en heeft eveneens een minimum van 30% omzetverlies. Het beoogde aanvraagtijdvak is 17 mei tot en met 13 juni 2021.

Afbouwen

De vergoedingspercentages dalen geleidelijk van 80, naar 70 en uiteindelijk naar 60 in het laatste subsidieblok. Hier staat tegenover dat je de loonsom geleidelijk mag afbouwen met 10%, 15% en 20%. Je krijgt dan hetzelfde bedrag aan NOW-subsidie. In de vorige NOW-regelingen lag het vergoedingspercentage op 90.

KHN: Afbouw financiële steun absoluut onverantwoord

KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. KHN pleit voor:

  • De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De TVL-vergoeding moet naar 100 procent. Zonder een maximum.
  • De NOW-vergoeding moet naar maximaal 90%. Overigens is feitelijk nooit 90% geweest, eerder 60-65% doordat sommige kosten niet worden vergoed, het omzetverlies niet 100% is en de loonsom lager is dan de referentiemaand.
  • Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.
    Deeltijdontslag (en dus ook deeltijd-WW) moet mogelijk worden gemaakt.

Welke steunmaatregelen zijn er voor jou?

De overheid heeft inmiddels meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. KHN heeft alle regelingen voor jou op een rijtje gezet.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens