Op 12 en 13 november 2024 brachten Udo Delfgou, Algemeen Directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), en voorzitter Marijke Vuik een tweedaags werkbezoek aan Groningen en Friesland. Ze luisterden naar persoonlijke verhalen, bezochten getroffen ondernemers van de aardbevingen in Groningen en gingen dieper in op de uitdagingen waar de branche mee kampt. Een verslag van een intensieve, maar waardevolle reis.
Het bezoek begon op dinsdagochtend met een warm welkom in Hotel Halbert in Groningen, een prachtig hotel gerund door KHN-ledenraadslid Jan Akkermans. Na een kop koffie vertrok het gezelschap richting Oosterwijtwerd, diep in het aardbevingsgebied. Hier brachten Udo en Marijke een bezoek aan Eetcafé De Boerderij, waar ze in gesprek gingen met ondernemers.
Ondernemer Geert Heuvel, al 50 jaar actief in de horeca, deelde hoe de aardbevingsschade zijn bedrijf heeft geraakt: langdurige sluitingen, bureaucratische rompslomp en financiële onzekerheden. Grote bedrijven krijgen sneller hulp omdat ze meer invloed hebben binnen gemeenten, goede juristen in huis hebben en meer druk kunnen uitoefenen. Kleine horecaondernemers, vaak familiebedrijven, staan achteraan in de rij. Het voelt alsof je het als kleine ondernemer zelf maar moet uitzoeken. “Het is niet alleen het pand dat schade oploopt, maar ook je motivatie en je privéleven.”
In de middag werd een bezoek gebracht aan Café op de Hoek in Appingedam, waar de uitdagingen rondom aardbevingen in een andere fase zaten. Hier ging het gesprek over de langdurige versterkingsprocedures en hoe moeilijk het is om als kleine ondernemer je hoofd boven water te houden. Het voelt misschien alsof er geen einde komt aan de aardbevingsproblematiek, maar er is hoop. De ondernemers laten zien hoe veerkrachtig ze zijn door samen te werken.
De dag werd afgesloten in Groningen met een borrel en diner met bestuursleden van de KHN-afdeling Groningen. Dit gaf de mogelijkheid om ervaringen van ondernemers in de regio breder te bespreken en KHN’s rol daarin te belichten.
De volgende ochtend vertrokken Udo en Marijke naar Friesland, waar ze werden ontvangen bij De Eethoek in Leeuwarden. Ondernemer Kor, tevens KHN-ledenraadslid en eigenaar van meerdere horecabedrijven, gaf een kijkje in zijn ondernemingen. Hij vertelde over zijn rol binnen KHN en hoe hij de verbinding zoekt tussen ondernemers in de regio.
Na een informele kennismaking vertrok het gezelschap naar Spot Langweer voor een lunch met het regiobestuur. Tijdens de lunch vertelden regiobestuurders over hun KHN-afdelingen en eigen bedrijven, variërend van kleine familiezaken tot grotere horecagelegenheden.
In de middag vond een interactieve College Tour plaats met KHN-leden uit Friesland. Leden hadden vooraf vragen ingestuurd over actuele horecazaken, zoals wet- en regelgeving, duurzaamheid en de inzet van KHN op lokaal niveau. Udo en Marijke namen uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden en gingen in gesprek over hoe KHN ondernemers nog beter kan ondersteunen.
Het werkbezoek maakte opnieuw duidelijk hoe veerkrachtig horecaondernemers zijn, maar ook hoeveel ondersteuning zij nodig hebben. In Groningen speelt de aardbevingsproblematiek een enorme rol, terwijl Friese ondernemers worstelen met de dynamiek tussen toerisme en lokale belangen. In beide provincies is het duidelijk: horecaondernemers voelen zich vaak in de steek gelaten door de overheid, maar vinden steun in de verbinding met elkaar én KHN.
De horeca is niet alleen een economische factor, maar ook een belangrijke huiskamer van onze dorpen en steden. Wat je hoort, raakt je. Maar je ziet ook de kracht van samenwerking. Dat is waar we als KHN op blijven inzetten: met elkaar de schouders eronder zetten. En uiteraard plannen we nog meer werkbezoeken door Nederland om in gesprek te blijven met horecaondernemers. Want alleen samen kunnen we bouwen aan een sterke, toekomstbestendige horeca.