Op dinsdag 3 september 2019 debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Blokhuis over het Nationaal Preventieakkoord (roken, alcohol, overgewicht). KHN was hier uiteraard bij aanwezig. De algemene conclusie is dat de coalitiepartijen het Nationaal Preventieakkoord ondersteunen en de oppositiepartijen de maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Zij willen wettelijke maatregelen. Op dit moment is staatssecretaris Blokhuis geen voorstander van meer wetgeving. En zoals het er nu naar uitziet is er geen meerderheid in de Kamer om de staatssecretaris te overrulen. Voorafgaand aan dit debat heeft KHN in een brief aan relevante woordvoerders in de Tweede Kamer de inzet van de horeca kenbaar gemaakt.
Na de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord in oktober 2018 zijn er vanuit de Tweede Kamer zo’n 500 schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Blokhuis over de concrete acties die voorvloeien uit het akkoord. Deze vragen zijn door de staatssecretaris beantwoord en in dit debat besproken.
Alle acties die KHN in het preventieakkoord heeft afgesproken, zijn in deze infographic te lezen. Voorafgaand aan het plenaire debat stuurde KHN een brief aan relevante woordvoerders om de inzet van de horeca kenbaar te maken. Deze brief heeft ervoor gezorgd dat de focus in het debat niet bij de horeca werd gelegd en er geen extra maatregelen werden voorgesteld.
De volgende relevante punten kwamen aan bod:
In totaal zijn er 29 verschillende moties ingediend aan het einde van het debat. Door alle partijen die bij het Preventieakkoord zijn betrokken wordt inmiddels gewerkt aan de maatregelen en acties uit het akkoord. Er is ook afgesproken dat de voortgang periodiek wordt gemonitord. Mocht blijken dat de doelstellingen niet worden gehaald, dan kunnen er wettelijke maatregelen volgen.
Er is een motie van de SGP aangenomen waarmee de regering wordt verzocht om gemeenten en horeca op te roepen om lokaal bindende afspraken te maken over betere naleving van de leeftijdgrens. Behalve Forum voor Democratie hebben alle partijen deze motie ondersteund. In het Preventieakkoord zijn ook al afspraken gemaakt om tot een betere naleving te komen. Op dit moment ligt de naleving in de horeca op ongeveer 20%. De bedoeling is dat we in 2030 op 100% naleving zitten.
Hoewel die motie niet tot verplichtingen kan leiden, maakt het duidelijk dat de Tweede Kamer een goede naleving van de leeftijdgrens belangrijk vindt.
KHN blijft zich inzetten voor die acties waaraan wij ons hebben gecommitteerd. Voor ons van belang is dat deze acties/maatregelen werkbaar moeten zijn voor horecaondernemers.