Vrijdag 3 juni organiseerde KHN een werkbezoek aan de Rotterdamse binnenstad voor Thierry Aartsen en Hawre Rahimi, beide Tweede Kamerlid voor de VVD. Centraal stond de vraag wat de horeca nodig heeft om te kunnen herstellen van de coronacrisis. Beide Kamerleden maakten kennis met de vele mooie horecaconcepten in de binnenstad van Rotterdam. Daarnaast konden ondernemers de VVD-Kamerleden vertellen over de horecabelangen en uitdagingen waar zij zoal mee te maken krijgen.
Aanpak schuldenproblematiek
Zoals bekend kampen veel horecaondernemers met grote cashflow problemen; de spaarpot is leeg, er is weinig geld om te investeren en betalingsachterstanden in te lopen. De torenhoge inflatie, in combinatie met het personeelstekort en vaak hoge coronaschulden, belemmert horecaondernemers in hun ondernemerschap. Dit vraagt om een gerichte aanpak. Om aandacht te vragen voor deze problematiek, organiseren we daarom werkbezoeken voor Tweede Kamerleden.
Herstellen van de coronacrisis
Samen met Robèr Willemsen zochten VVD-Kamerleden Thierry Aartsen en Hawre Rahimi ondernemers in hun horecazaak op. Tijdens een rondetafelgesprek bij Restaurant Gusto blikten Hao-en Looi (Lachende Chinees), Jan Wouters (Eetcafé Opa, de Bierboutique en Brasserie Storm), Alex Verburg (Gusto), Mathijn Verduin (Brasserie Tines), Sanne de Vries (Pizzabakkers) en Thom van Zanten (THOMS en tevens bestuurslid KHN-Rotterdam) terug op de coronaperiode en spraken ze samen met de VVD-Kamerleden over wat de horeca nodig heeft om te kunnen herstellen van de coronacrisis. "Want samen doen, is samen oplossen", aldus Hao-en Looi. Ook werd er uitgebreid gesproken over ondernemerschap en de rol van de politiek als het gaat om een toekomstbestendige horeca. Het was volgens Sanne de Vries een leerzame dag. "En we hebben als horecaondernemers aan de Kamerleden laten zien dat we ondanks de tegenslagen van de afgelopen twee jaar, nog vol energie de toekomst ingaan."
Thom van Zanten: “Het was een eer om Thierry Aartsen en Hawre Rahimi te mogen ontvangen in Rotterdam. We hebben uitgebreid gesproken over ondernemerschap en het effect van de crisis en huidige uitdagingen op ons als ondernemers en onze medewerkers. Daarnaast hebben we aangegeven dat wij als ondernemers zekerheid missen voor de toekomst. Het is onduidelijk wat er in het najaar gaat gebeuren en welke impact dit heeft op ons als ondernemers. We hopen dat ze onze boodschap meenemen naar Den Haag. Zij hebben uiteindelijk de touwtjes in handen om hét verschil te maken als het gaat om maatwerk en duurzaam herstel van onze branche.”
Toekomstbestendige horeca
Begin dit jaar presenteerden we het Horeca Herstelplan, waarin we pleiten voor gerichte oplossingen om toe te werken naar duurzaam herstel van onze branche. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investering-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen en opgelopen schulden gedwongen worden te stoppen. Mathijn Verduin heeft wel vertrouwen in de toekomst: "Als je dit in je eerste jaren kan overleven, dan overleef je de rest ook wel."
Robèr Willemsen: “Met het ondernemerschap, de veerkracht en passie van de afgelopen jaren ben ik ervan overtuigd dat wij de horeca in Nederland toekomstbestendig kunnen laten groeien. Maar om ondernemers weer financieel weerbaar te maken na corona is er wel maatwerk nodig vanuit het kabinet. Ik ben blij dat we vandaag de aandacht positief op de kracht van ondernemerschap hebben gelegd en beide Kamerleden een goed en reëel beeld van de sector, de uitdagingen én mogelijke oplossingen mee hebben gegeven.