Ook in 2024 blijf je via KHN profiteren van flinke kortingen op de licenties voor muziek- en beeldrechten: 17% bij Buma en Sena en 12% bij Videma. Wel wijzigen de tarieven. De collectieve beheersorganisaties hebben hun tarieven voor 2024 geïndexeerd op basis van het Consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Voor 2024 komt dit uit op een verhoging van 5,4%.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Buma, Sena en Videma hebben hun tarieven voor 2024 met 5,4% verhoogd.
  • De Sena toeslag voor 2024 blijft 26,6%. De toeslag staat apart vermeld op de factuur, voor als deze later eventueel moet worden terugbetaald.
  • Er wordt nog een lobby gevoerd met als inzet de toeslag te laten vervallen.

RAAP-toeslag Sena blijft 26,6%

Vanwege het RAAP-PPI-arrest heeft Sena de afgelopen drie jaar de tarieven in stappen verhoogd tot in totaal 26,6%. Voor 2024 wilde Sena deze toeslag verder verhogen. In onze ogen was dit onacceptabel. We zijn daarom samen met een aantal andere brancheorganisaties het gesprek aangegaan met Sena. Het resultaat is dat de toeslag van 26,6% ook dit jaar blijft staan, dus niet verder wordt verhoogd. Dit betekent dat je Sena-factuur ten opzichte van 2023 met 5,4% stijgt. De toeslag van 26,6% wordt apart vermeld op onze muziekrechtenfactuur.

Wat is het RAAP-PPI arrest?

Tot 2021 betaalden we in Nederland aan Sena geen vergoeding voor rechthebbenden uit landen die geen vergoedingen innen voor Nederlandse rechthebbenden. Dat stond ook zo in Nederlandse wetgeving. In de praktijk ging dit met name over Amerikaanse muziek. Uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zogenaamde RAAP-PPI-zaak, bleek dat die wettelijke uitzondering niet op nationaal niveau kan worden gemaakt, maar alleen op Europees niveau. Nederland heeft de wet toen aangepast. Rechthebbenden van buiten de EU kunnen sinds 2021 ook aanspraak maken op een vergoeding. Als gevolg daarvan verhoogde Sena de tarieven in 2021 en 2022 met 12,5%. In totaal gaat het dus in 2022, 2023 en 2024 om een toeslag van 26,6%. Wel wordt er met Sena, maar ook veel andere EU-landen, een lobby gevoerd in Europa om die uitzondering in Europese regels vast te leggen. Als die lobby slaagt en de wet in Nederland weer wordt aangepast komt die RAAP-toeslag te vervallen.