'Vitale doorstart' is een vervolg op het convenant dat vorig jaar juni is ondertekend door ketenpartners om Zwolse horecaondernemers te ondersteunen tijdens de crisis.
Op verzoek van het bestuur van KHN Zwolle & regio hebben de Gemeente Zwolle, Regio Zwolle, ZwolleFonds, de ketenpartners, provincie Overijssel en Kennispoort een vervolg gegeven aan het convenant en geven ze horeca- en retailondernemers een steuntje in de rug bij hun bedrijfsvoering na de lockdown.
Via het traject Vitale doorstart krijgen horeca- en retailondernemers concrete adviezen over het gezond voortzetten of verantwoord afwikkelen van hun bedrijf.
Vitale doorstart is een vervolg op het convenant dat vorig jaar juni is ondertekend door ketenpartners om Zwolse horecaondernemers te ondersteunen tijdens de crisis. Het convenant heeft in de praktijk zijn nut bewezen. De adviezen, op kosten van de partners die dit faciliteren, zijn echt bedoeld voor de ondernemer. Partners van dit convenant krijgen hier dus geen inzage in.
Ondernemers die belang hebben bij het traject, kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Regio Zwolle Brigade. Hier werken experts met een achtergrond vanuit MKB Regio Zwolle, VNO-NCW Regio Zwolle, Kennispoort en Werkgeverservicepunt.
De eerste stap bestaat uit een gesprek tussen de ondernemer en de expert van de Regio Zwolle Brigade. Het doel van dit gesprek is om samen inzicht en overzicht te krijgen van de problematiek. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het concept, de organisatie en de financiën. Na deze eerste analyse krijgt de ondernemer concrete adviezen en handreikingen over maatregelen die nodig zijn om het bedrijf op een gezonde wijze te kunnen voortzetten of verantwoord te kunnen afwikkelen. Hoe dit door één van de deelnemers ervaren wordt kun je lezen in het volgende artikel van de Stentor 'Stoppen of doorgaan? ‘Ik heb meer dan een ton schuld bij de belastingdienst’.
Wanneer ondernemer en expert samen vinden dat op onderdelen diepgaander advies of hulp nodig is, kan een landelijk erkende adviesorganisatie worden ingezet. Ook deze kosten hoeft de ondernemer niet zelf te betalen.
‘Broodnodig perspectief’
Wethouder René de Heer: ‘De coronacrisis valt niet onder het regulier ondernemersrisico. Het vraagt om actie waarbij we niet meer alleen praten met de ondernemers, maar proberen echt in actie te komen om hen bij te staan. Veel horecaondernemers waren echt geholpen met het convenant. We hopen dat dit traject ook een succesvolle bijdrage levert aan de bedrijfsvoering van de ondernemers in Zwolle en hen het broodnodige perspectief biedt.’
‘Samenwerking is belangrijk’
Gedeputeerde provincie Overijssel Monique van Haaf: “De coronacrisis heeft de ontwikkelingen die we al zagen in de binnensteden en retail nog eens versterkt. Dit heeft grote gevolgen voor retail- en horecaondernemers en vraagt om samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en overheden. Daarom steunen wij graag deze actie van de gezamenlijke partijen in Zwolle.”
Deze aanpak is een pilot binnen Zwolle voor de horeca- en retailsector. Wanneer dit een succes is, wordt er opgeschaald naar Regio Zwolle en de brede leisure sector.
Ondernemers kunnen zich tot uiterlijk 1 oktober 2021 aanmelden voor dit traject. Deelname is gratis. Let op: er zit een maximum aan het beschikbare budget voor de diepgaander adviezen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Aanmelden kan via het contactformulier van 'Samen uit de crisis regio Zwolle' of het sturen van een e-mail naar contact@samenuitdecrisisregiozwolle.nl. Ondernemers worden binnen 24 uur gebeld voor het maken van een afspraak.
De partners van het ketenconvenant horeca bieden samen steun aan de sectoren voor een vitale doorstart. Ondernemers zijn dan ook van harte uitgenodigd om leden van deze groep te benaderen om mee te denken in oplossingen, de aanpak van gesprekken etc.