Op maandag 9 september organiseerden we een bijeenkomst over de geplande btw-verhoging op logies. We gingen hierover in gesprek met onderzoekers, hoteliers, politiek en stakeholders in Hotel Babylon in Den Haag.

Stef Driessen (ABN AMRO): “Kabinet maakt grote denkfout”

De bijeenkomst begon met een presentatie van sectoreconoom Stef Driessen van ABN AMRO. Hij lichtte zijn vorige week gepubliceerde cijfers toe. Stef benadrukte dat het kabinet een ernstige fout maakt door te rekenen op 910 miljoen euro extra belastinginkomsten als gevolg van de btw-verhoging. Volgens hem is dit bedrag veel te optimistisch en blijft het waarschijnlijk steken op 285 miljoen euro. De maatregel bedreigt daardoor niet alleen de toekomst van hotels en overige logiesverstrekkers, maar ook die van veel andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme.

Sophie van den Nieuwenhuijsen: btw-verhoging niet proportioneel met de verwachte effecten

Sophie van den Nieuwenhuijsen, student MBA aan Hotelschool The Hague, presenteerde tijdens de bijeenkomst onderzoeksresultaten onder consumenten. Hieruit blijkt dat veel consumenten al rekening houden met stijgende prijzen voor overnachtingen en hierdoor hun reisgedrag aanpassen. Sophie waarschuwde dat dit, gecombineerd met de stijgende toeristenbelasting in steden zoals Amsterdam, voor veel toeristen een reden kan zijn om Nederland te vermijden als vakantiebestemming.

Grote zorgen over concurrentie en toerisme

Na de presentaties was er een rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Elke van Boxmeer. KHN-voorzitter Marijke Vuik, hospitality-strateeg Sander Allegro, hoteliers Erwin van der Graaf (Accor Group), Jan Akkermans (Garde Hotels) en Marijke Schreiner (Stayokay) en Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66) en Henk Vermeer (BBB) gingen met elkaar in gesprek over de plannen.

In de gesprekken kwamen grote zorgen naar voren. Jan Akkermans benadrukte dat de impact gigantisch gaat zijn. “We kunnen dit er niet bij hebben als hoteliers. Die 12% verhoging is precies mijn marge”. De btw-verhoging zal niet alleen de hotelbranche treffen, maar ook evenementenlocaties, restaurants en toeristische activiteiten. Vooral voor hotels in de grensregio’s, waar toeristen al snel voor goedkopere alternatieven in België en Duitsland zullen kiezen, brengt dit extra uitdagingen. Dit zet de concurrentiepositie van Nederland sterk onder druk. Marijke Schreiner wees erop dat ook consumenten, met name mensen met een lager inkomen, hard worden geraakt door deze maatregel. Voor velen wordt een verblijf in budgetaccommodaties te duur, wat hun recreatieve mogelijkheden beperkt.

Lees ook ons eerdere gesprek met Jan Akkermans en Marijke Schreiner: De onvoorziene gevolgen van de btw-verhoging op logies.


Joost Sneller (D66): “Het is belangrijk dat de echte financiële gevolgen van de btw-plannen snel boven tafel komen. Ik heb daar al Kamervragen over gesteld en zal dit aan de orde blijven stellen. Want als dat inzicht er komt, verwacht ik dat dit binnen de coalitie tot een ander gesprek gaat leiden.”

Henk Vermeer (BBB): “Als coalitiepartij moet je per definitie compromissen sluiten en keuzes maken, soms ook minder populaire keuzes. De BBB heeft zijn handtekening onder het hoofdlijnenakkoord gezet en is goed voor die handtekening. Maar mocht blijken dat de voorgenomen maatregel verkeerd uitpakt, dan zijn wij als BBB ook van mening dat je een besluit moet kunnen heroverwegen.”

Onze oproep aan het kabinet

De conclusie van de bijeenkomst was duidelijk. Voorzitter Marijke Vuik: “Het kabinet moet terug naar de tekentafel. Als de voorgenomen maatregel meer schade aanricht dan het aan inkomsten oplevert, wat zijn we dan aan het doen? Wat ons betreft geldt dat niet alleen voor de voorgenomen btw-verhoging op logies, maar ook die op culturele goederen en diensten. Daarom roept KHN het kabinet op; zie af van btw-plannen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens