Is jouw horecabedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heb jij een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Let dan op! Criminelen investeren graag in horecazaken omdat er veel contant geld in omgaat. Zo kunnen ze hun criminele geld witwassen. Voor je het weet is jouw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken. Hoe herken je een criminele investeerder? Download de infographic van de RIEC's en het LIEC met tips en uitleg.
Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren.
Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!
Wil je weten hoe je een criminele investeerder herkent? Download dan de infographic. Hierop staat uitgelegd hoe je een criminele investeerder herkent, wat je zelf kunt doen en hoe en wanneer je melding moet doen.
De infographic is, met medewerking van KHN, ontwikkeld door de RIEC's en het LIEC. In Nederland zijn er tien RIEC's (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) en landelijk is er het LIEC (Landelijk Informatie- en Expertise Centrum). RIEC-LIEC helpen overheidsinstanties bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in de samenleving.’