Uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst)blijkt dat veel Nederlanders niet tevreden zijn over het aanbod gezonde voeding voor kinderen in de horeca. Wil je stappen maken richting een gezonder kindermenu? Laat je inspireren door de menukaart van het Voedingscentrum en kijk hoe je met kleine stappen een gezonder en duurzamer menu op de kaart zet
In het najaar van 2022 heeft JOGG een online onderzoek laten uitvoeren onder 1004 (groot)ouders die met hun (klein)kinderen (3-12 jaar) horecagelegenheden bezoeken. In dit onderzoek werden de wensen en behoeften van ouders en grootouders op het gebied van gezondere maaltijden voor kinderen in kaart gebracht. Hoewel een bezoek aan een horecagelegenheid vooral gezellig en leuk moet zijn – en gezond eten daardoor niet de hoogste prioriteit heeft - geeft 74% van de respondenten aan niet tevreden te zijn over het huidige aanbod gezondere gerechten voor kinderen in de horeca.
(Groot)ouders vinden het huidige aanbod te beperkt, ongezond en te weinig variatie bieden. Ze vragen om verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. Het aanbieden van meer variatie aan gerechten, inclusief aantrekkelijk gepresenteerde gezonde gerechten, biedt kansen. Meer resultaten over dit onderzoek zijn in deze infographic van JOGG te vinden.
Het Voedingscentrum heeft een menukaart ontwikkeld voor een gezonder en duurzamer menu voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Deze menukaart kun je gebruiken ter inspiratie en helpt je stappen te zetten richting de Schijf van Vijf. Op de eerste pagina staan voorbeelden van gerechten en dranken die je kunt toevoegen aan jouw eigen kindermenu. Een leuk voorbeeld is de broodslang; een volkoren stokbrood met tomaat, 30+ kaas en basilicum. Of bijvoorbeeld griezelwater; een karaf water met komkommerslierten, munt en limoen. Algemene tips om je aanbod en presentatie door te ontwikkelen staan op de tweede pagina. Zo kiezen gasten eerder voor een gezonde en duurzame gerechten als deze bovenaan de menukaart staan of in een bepaald kader. Meer tips zijn te vinden op de menukaart.
Bij het ontwikkelen van een gezonder kindermenu kun je kinderen betrekken. Bijvoorbeeld door samen te werken met een school uit de buurt. Als je ze betrekt bij je plannen en ideeën, weet je zeker dat het menu aansluit bij de wensen van de kinderen zelf. Een mooi voorbeeld is het kindermenu 2.0 in Friesland waar gemeenten, horeca en scholen met elkaar hebben samengewerkt om een gezonder kindermenu op de kaart te zetten. Meer informatie is hier te vinden.