Op donderdag 10 november vindt er een notaoverleg plaats in de Tweede Kamer over het prijsplafond energie en de Tegemoetkoming Energie Kosten (TEK) regeling. Wij hebben de leden van de Commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK) van input voorzien. De belangrijkste boodschap is dat 90% van de leden van KHN niet kan voldoen aan de criteria voor de TEK-regeling en dus geen tegemoetkoming krijgt. De oproep aan de Tweede Kamer is om de criteria voor de TEK-regeling te verruimen.

Belangrijkste resultaten enquête KHN

In de laatste twee weken van oktober hebben wij bij jullie een enquête uitgezet om te onderzoeken welke invloed de energiecrisis heeft op jullie bedrijfsvoering. De belangrijkste resultaten op een rij:

  • 25% heeft een grootverbruikersaansluiting voor elektriciteit, 20% een grootverbruikersaansluiting voor gas
  • 52% heeft een variabele aansluiting voor elektriciteit, 43% van de ondernemers met een vaste aansluiting heeft een contract dat binnen nu en zes maanden afloopt
  • 49% heeft een variabele aansluiting voor gas, 41% van de ondernemers met een vaste aansluiting heeft een contract dat binnen nu en zes maanden afloopt
  • 10% van de respondenten voldoet aan de 12,5%-eis uit de TEK-regeling én voldoet aan één van de twee verbruiksdrempels.

De helft van de horecaondernemers heeft dus nu al een probleem, omdat zij een variabel contract voor elektriciteit en/of gas hebben. Van de ondernemers met een vast contract, zal 20% binnen nu en een half jaar alsnog een probleem krijgen met de energierekening.

De resultaten zijn verwerkt tot een infographic. Deze resultaten gebruiken wij in onze lobby richting de Tweede Kamer. Bekijk de infographic hier.

Wat vragen wij aan de Tweede Kamer?

We vragen natuurlijk om op te komen voor de belangen van de horecaondernemers; 90% van de KHN-leden komt niet in aanmerking voor de TEK-regeling. Wij vragen de Tweede Kamer om de TEK-regeling op de volgende punten aan te passen:

  • De voorwaarde in de TEK-regeling dat de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet moeten uitmaken moet fors omlaag; ook de verbruiksminima moeten omlaag.
  • De kleinverbruikersregeling moet geen belemmering zijn voor deelname aan de TEK-regeling. De voor de ondernemer meest gunstige subsidieregeling moet het zwaarst wegen.
  • Net als bij de TVL-regeling in coronatijd gelden de toetredingseisen voor de TEK-regeling voor de totale onderneming inclusief partnerondernemingen en verbonden ondernemingen. Volgens ons is dat is een oneerlijke en onwenselijke situatie met name voor wat betreft het maximum van de vergoeding. Veel eerlijker is het om de voorwaarden voor de TEK-regeling per locatie toe te passen.

Hoe brengen we onze boodschap richting de Tweede Kamer?

Maandag 7 november hebben we alle leden van de Commissie EZK van de Tweede Kamer een mail gestuurd met bijgevoegde brief. Vervolgens hebben we met een aantal partijen nog een telefonisch gesprek gehad om ons standpunt nader toe te lichten. Daarnaast is er ook nog een directe brief naar minister Jetten en Adriaansen gestuurd.

Daarnaast voeren we onze lobby via VNO/NCW en MKB Nederland. Ook zij maken zich hard voor een verruiming van de criteria voor de TEK-regeling en hebben input geleverd voor het notaoverleg.

Hoe nu verder?

As donderdag is het notaoverleg in de Tweede Kamer. Wij zullen dit debat volgen en jullie daarna een update geven over de uitkomsten van dit debat.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens