Op 15 debatteerde de Tweede Kamer opnieuw over de corona-ontwikkelingen. Hiervoor heeft KHN de Tweede Kamer van input voorzien. Een meerderheid van de Kamer steunt de verlenging van de avondlockdown en de sluiting van basisscholen. Echter zijn het kabinet en de Kamer bezorgd over de Omikron variant. De kans is best groot is dat er volgende week opnieuw een persconferentie volgt waarin strengere maatregelen worden aangekondigd.

Linkse oppositie hekelt prioriteiten kabinet

SP, GroenLinks en PvdA toonden zich kritisch op de afweging van het kabinet om de scholen te sluiten, maar andere sectoren open te houden. De linkse oppositie vindt het onbegrijpelijk dat ouders en kinderen overdag wel naar de McDonald's, Efteling of Ikea kunnen gaan, maar dat de basisscholen dicht moeten.

In afwachting van OMT-advies

In zijn reactie beredeneerde demissionair minister De Jonge dat het huidige maatregelenpakket stevig is. Volgens hem hebben we nu de strengste maatregelen van heel Europa. Het kabinet wil geen maatregelen nemen die niet echt noodzakelijk zijn. Het maatregelenpakket wat we nu hebben, helpt tegen de Delta-variant maar of deze ook werkt tegen de Omikron-variant is nog de vraag. Elke dag krijgen we meer informatie over de besmettelijkheid en de ziekmakendheid van deze nieuwe variant. Daarom is voor ons het OMT advies van vrijdag van belang. Indien noodzakelijk kan het kabinet volgende week met verdere beperkende maatregelen komen. Het kabinet heeft zichzelf als doel gesteld de verspreiding van de Omikron-variant te vertragen met een pakket van intensief boosteren en testen, in combinatie met contactbeperkende maatregelen. Dit met als doel om de piek van de Omikron-besmettingen en ziekenhuisopnames te verlagen.

De PvdA diende een motie in en pleit voor snelle maatregelen om verspreiding van het Omikron-variant in te dammen, waaronder sluiting van niet-essentiële sectoren en de horeca. Scholen moeten zo lang mogelijk openblijven. De motie kreeg weinig steun bij de stemmingen en is verworpen

Naleving en controle coronatoegangsbewijzen moet beter

Net als tijdens het vorige coronadebat hamerde de VVD op verbetering van de naleving, controle en handhaving van coronatoegangsbewijzen (CTB’s). Hoewel volgens de laatste flitspeiling een lichte stijging zichtbaar qua naleving, wordt bij 1 op de 4 horecagelegenheden nog steeds niet goed gecontroleerd op de CTBs. Het kabinet heeft eerder aangegeven dat er meer geld beschikbaar komt voor gemeenten om ondernemers hierbij te ondersteunen. De VVD wilde van het kabinet weten of daarmee ook meer geld beschikbaar wordt gesteld voor handhaving. Minister De Jonge bevestigt dat dit extra geld ook kan worden ingezet voor bijv. extra controleurs.

Versnellen boostercampagne en exit strategie kabinet

Bijna alle partijen zijn voorzichtig positief met de aankondiging van minister De Jonge dat de boostercampagne verder wordt versneld. Tegelijkertijd is de Kamer nog niet overtuigd dat deze versnelling echt zo soepel gaat verlopen. Hetzelfde geldt voor de aangekondigde exit strategie van het kabinet die er eind januari zou moeten liggen. Veel partijen hebben aangegeven dat dit te lang duurt; dit plan moet eerder komen. De boodschap die KHN de Kamerleden voorafgaand aan het debat heeft meegegeven ligt in dezelfde lijn. KHN roept het kabinet op zo snel mogelijk met een exit strategie te komen om te voorkomen dat de branche keer op keer te maken krijgt met strenge maatregelen. Tevens moeten er structurele financiële oplossingen komen die verder gaan dan alleen de TVL en NOW.

Motie over ventilatie in de horeca

De PVV verzoekt in een motie om de aanbevelingen uit het RIVM-onderzoek naar de effecten van ventilatie op verspreiding van het coronavirus over de ventilatierichtlijnen voor horeca en het uitvoeren van praktijkonderzoek over te nemen. Minister De Jonge wil graag iets meer tijd hebben om dit onderzoek te doorgronden en verzoekt daarom om de motie aan te houden. Omdat de urgentie voor de horeca heel hoog is, stemt de PVV hiermee in op voorwaarde dat de minister in januari snel met een reactie komt. Deze motie is aangehouden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens