KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven, waarin veel én ook de belangrijkste van de door KHN ingebrachte punten uit het KHN-noodplan terugkomen; dit biedt perspectief voor ondernemers. KHN pleit er al weken bij het kabinet voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met nieuwe steunmaatregelen te komen; een noodpakket deel II, om getroffen horecaondernemers tegemoet te komen. Zeker nu de horeca per 1 juni beperkt open mag en het omzetverlies nog lang zal aanhouden, blijft aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van de ondernemingen. Daarom is het goed dat het kabinet de noodzaak inziet van aanvullende steun en met deze nieuwe maatregelen de horecaondernemers tegemoet komt.
De nieuwe regelingen worden nu uitgewerkt. Daarom zijn alle details nog niet bekend. Zodra ze worden gepubliceerd geeft KHN je een update. Zeker voor de NOW1-regeling en de mogelijkheid om alsnog een aanvraag te doen is dat frustrerend.
De precieze uitwerking is in ontwikkeling en zal komende week bekend worden. KHN zal dit direct doorvertalen naar de horeca. Door de verplichte sluiting en de zeer beperkte openstelling zijn de verlengde en aangepaste steunmaatregelen noodzakelijk.
De vele fiscale maatregelen zoals verliesverrekening, DGA-salaris verlagen, betaling van aanslagen uitstellen, werkkostenregeling uitbreiden etc. zijn inmiddels doorgevoerd. De kredietgaranties zijn ook al verbeterd en worden verlengd. Dat merken de ondernemers ook. De zorg blijft dat veel uitgestelde betalingen oplopen, daarom moet kwijtschelding tot de mogelijkheden gaan behoren.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De afgelopen weken heeft KHN keihard gelobbyd voor aanvullende steunmaatregelen. De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt dat er geen tijd is voor lange bureaucratische processen. De pijn is nú en dus moeten de oplossingen ook nú komen. Daarom heeft KHN een noodplan opgesteld en ik ben blij dat met de vandaag aangekondigde maatregelen, er voorzichtig perspectief wordt geboden voor de sector. Ik vertrouw er op dat het kabinet zo snel mogelijk met praktische en werkbare oplossingen komt, om de maatregelen zo snel mogelijk te implementeren.”
Met de toezegging van deze aanvullende steunmaatregelen gaan we langzaam de goede kant op. Wel moet er nog goed worden gekeken naar de details om inhoudelijk meer te kunnen zeggen over de impact van de aanvullende steun op de horecabranche. KHN blijft inzetten op verbeteringen van het steunpakket, o.a. met de volgende aanpassingen:
Daarnaast mist KHN nog toezeggingen vanuit de overheid als het gaat om afstel/kwijtschelding van vaste lasten. Op dit moment is er in sommige gevallen wel sprake van uitstel/opschorting, maar hiermee wordt het probleem verschoven en komen ondernemers later alsnog in de problemen. KHN ziet liever dat (lokale) belastingen worden kwijtgescholden, rekeningen van leges voor nieuwe vergunningen of verlengingen niet in rekening worden gebracht of dat ondernemers vrij worden gesteld van belastingplichten. KHN blijft zich dan ook de komende tijd hard maken voor een toekomstbestendige horecabranche.