Vanaf 2 maart 2021 gelden nieuwe regels voor het scheiden van afval. Bedrijven en organisaties moeten hun afval scheiden, zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden en dat zoveel mogelijk afval gerecycled wordt. Er is afval dat je altijd moet scheiden en er is afval dat je moet scheiden afhankelijk van de hoeveelheid en het oppervlak van je onderneming. Om te weten welk afval jij moet scheiden en hoe je dit aanpakt is een stappenplan ontwikkeld.
De nieuwe regels voor het scheiden van afval staan in het Landelijk Afval Beheersplan 3 (LAP3). In LAP3 staat een lijst met de afvalcategorieën die door bedrijven moeten worden gescheiden. Gevaarlijk afval moeten bedrijven altijd gescheiden afvoeren. Bedrijfsafval moet gescheiden worden, als het LAP3 dit aangeeft.
In het LAP3 is verder uitgewerkt wanneer bedrijven de afvalcategorieën moeten scheiden. Het doel van de nieuwe regels in het LAP is dat deze duidelijker en beter uitvoerbaar zijn voor zowel de ondernemer als de toezichthouder.
Om te weten welk afval jij moet scheiden en hoe je dit aanpakt is een stappenplan ontwikkeld. Wanneer je onderstaande stappen doorloopt, ontdek je welke regels voor afval scheiden gelden voor jouw bedrijf:
Dit stappenplan is ook te vinden in de flyer ‘Uw bedrijfsafval op de juiste manier scheiden’. Een uitgebreid stappenplan vind je op de site van de KvK.
Als we verder inzoomen op het eerste punt uit het stappenplan van hier boven, zijn er 3 manieren van scheiden:
Rijkswaterstaat heeft de nieuwe regels voor een aantal sectoren uitgewerkt in voorbeelden, zo ook voor de horeca. De flyer ‘horeca – restaurant’ is hier te vinden. Heb je nog vragen? Dan is er op de site van Rijkswaterstaat ook een Q en A te vinden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de helpdesk afvalbeheer van Rijkswaterstaat.