Op dinsdag 31 januari 2023 stemde het Amsterdamse college in met het nieuwe uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad 2023.

Een uitvoeringsprogramma dat volgt op eerdere programma’s uit 2021 en 2022. Het programma 2023 telt, naast 52 maatregelen die worden voortgezet uit voorgaande jaren, een 17-tal nieuwe maatregelen.

Met de Aanpak Binnenstad werkt de gemeente Amsterdam aan een aantrekkelijke, bruisende en leefbare Amsterdamse binnenstad voor iedereen. Een binnenstad waar bewoners graag wonen, Amsterdammers graag komen en waar ruimte is voor creatief- en innovatief ondernemerschap.

Nieuwe maatregelen 2023

Naast de bestaande maatregelen die worden gecontinueerd (deze zijn terug te vinden op www.amsterdam.nl/aanpakbinnenstad) zijn er ook een 17-tal nieuwe maatregelen. Zo stelt het college een blowverbod voor in delen van de binnenstad, gekoppeld aan de alcohol-overlastgebieden. Ook gaan ze onderzoeken of de uitbreiding van het verbod op georganiseerde kroegentochten, dat al geldt in het Wallengebied, naar de uitgaanspleinen kan worden uitgebreid. Hieronder nog een aantal nieuwe maatregelen uit het uitvoeringsprogramma 2023. Kijk voor een volledig overzicht in het uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad 2023 op amsterdam.nl/aanpakbinnenstad:

  • Ze onderzoeken hoe kunst en cultuur in de openbare ruimte meer ruimte kan krijgen door plekken voor vrije ruimte/ experiment aan te wijzen.
  • Ze onderzoeken de mogelijkheden om grote kantoorpanden in de binnenstad (gedeeltelijk) om te zetten naar woningen.
  • In 2023 starten ze met een nieuwe aanpak om de hoeveelheid verkeer op de stadhart-as (Amstel, Rokin, Damrak) te verminderen.

De nieuwe maatregelen die vallen onder ordehandhaving, zoals het blowverbod en de aanpak van overlast gevende georganiseerde kroegentochten, vind je ook terug in de ‘visie van de bezoekerseconomie in 2035’. Deze visie presenteerde het college op 30 november 2022. Het wereldwijde toerisme groeit en volgens voorspellingen gaat dat de komende jaren nog verder. Om de stad leefbaar te houden zijn er in deze visie een pakket aan maatregelen opgenomen. Het afdelingsbestuur heeft hier duidelijk haar mening op gegeven en op bepaalde onderdelen is hier ook naar geluisterd. Lees ook: Wethouder Mbarki presenteert nieuwe maatregelen voor de bezoekerseconomie.

Maatregelen die ten dele stadsdeel overstijgend zijn en ten dele betrekking hebben op specifiek de binnenstad. De maatregelen voor de binnenstad zijn geplaatst onder Aanpak Binnenstad. Ben je benieuwd welke maatregelen er nog meer staan in de ‘visie van de bezoekerseconomie in 2035’ om het toerisme in goede banen te leiden? Kijk dan op openresearch.amsterdam.nl.

Voor vragen en opmerkingen neem contact op met regiomanager: Eveline Doornhegge, e.doornhegge@khn.nl / 06-51490709

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens