Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is er een motie aangenomen door de Tweede Kamer met het voorstel om het Wettelijke Minimum Loon met 1,7% extra te verhogen. Volgens ons is dit een heel slecht plan. Het jaagt de kosten voor horecaondernemers nog meer op, terwijl de groep waarvoor het bedoeld is er amper op vooruit zal gaan.
Lees in ons eerdere artikel waarom het verhogen van het WML een slecht idee is
Het demissionaire kabinet heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten ook geen voorstander te zijn van deze motie. Net als andere moties die zijn ingediend om bestaanszekerheid van burgers te versterken. De financiële dekking van het voorstel met betrekking tot het WML is volgens het kabinet ‘dun’. Daarnaast is het de vraag of de verhoging van het WML technisch wel per 1 januari 2024 kan worden doorgevoerd. Dit omdat de bijstand en AOW ook aan de hoogte van het WML zijn gekoppeld.
Deze week vinden in de Tweede Kamer de Algemene Financiële Beschouwingen en de behandeling van de begroting van het Ministerie van Financiën plaats, later volgt nog het Belastingplan.
De motie is dus aangenomen. Maar er is nog geen concreet voorstel voor aanpassing van de begroting ingediend. En dat voorstel moet ook nog door een meerderheid van de Tweede Kamer worden aangenomen. Tot die tijd zijn er nog momenten om te proberen de Tweede Kamer (althans een meerderheid) op andere gedachten te brengen. Daarom hebben we op maandag 2 oktober een brief gestuurd aan alle Tweede Kamerfracties.
De volgende punten hebben we benoemd in onze brief aan de Tweede Kamer:
Ook op andere manieren laat KHN van zich horen over het plan om het WML extra te verhogen.
Hoge kosten en schulden dwingen steeds meer horecazaken tot sluiting | Economie | NU.nl