Op 9 maart vond op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onder leiding van ministers Adriaansens een rondetafelgesprek plaats over huur en de schrikbarende huurprijsaanpassingen. Namens KHN waren voorzitter Marijke Vuik en directeur Dirk Beljaarts aanwezig.
Geen tijd op het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:
|
Jaarlijkse huurprijsaanpassingen zijn contractueel bijna altijd gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI). Dit is dus een inflatiegetal. Dat was in 2022 vanaf april schrikbarend hoog en is begin 2023 nog steeds hoog (8% in februari). Kernpunt is dat de CPI zo hoog is door het effect van de energiekosten. Echter betalen de huurders de energiekosten en dat maakt dat er dubbel wordt betaald. Verhuurders willen in de meeste gevallen namelijk niet vrijwillig meewerken aan een lagere huurprijsaanpassing.
De dringende oproep van KHN aan de minister is dan ook dat wanneer de meeste verhuurders blijven weigeren om mee te werken aan een lagere huurprijsaanpassing, het kabinet moet ingrijpen. Op z’n minst moet door het kabinet nu al onderzocht worden of en hoe het kan ingrijpen. Daarnaast moet het energiecomponent uit de verhoging worden gehaald om aan een eerlijk percentage te komen.
In de meeste huurcontracten voor bedrijfspanden is een soort standaardbepaling opgenomen. Hierin staat dat de jaarlijkse huurprijsaanpassing is gekoppeld aan het inflatiegetal (meestal de consumentenprijsindex) van vier maanden eerder. Deze bepaling pakt desastreus uit wanneer de inflatie, zoals met name in de tweede helft van vorig jaar, erg hoog is. In de maanden september en oktober zat deze zelfs boven de 14%.
Ook begin 2023 is de inflatie overigens nog fors hoger (7%, 6% en 8%) dan voor 2022. Huurcontracten lopen gemiddeld lang door. Deze extreme huurprijsaanpassingen tikken in de huurprijs door zolang een huurder in het bedrijfspand zit. In mei 2022 hebben we samen met retailpartijen verhuurders al opgeroepen akkoord te gaan met een matiging van de huurprijsaanpassing. In sommige gevallen gaan verhuurders daarin mee, maar in de meeste gevallen niet.
We hebben vorige week een enquête gehouden onder onze leden over de huursituatie. 12% van de KHN-leden hebben aan deze enquête deelgenomen. Uit deze meer dan representatieve enquête blijkt inderdaad dat de meeste verhuurders niet bereid zijn om in te stemmen met lagere huurprijsaanpassing.
De belangrijkste uitkomsten:
Ook de politiek heeft het huurprobleem inmiddels (voorzichtig) opgepakt. CDA Tweede Kamerlid Amhaouch heeft in december een motie ingediend met de oproep aan het kabinet om een beroep op verhuurders te doen om huurders meer tegemoet te komen.
Op donderdag 9 maart vond er een rondetafelgesprek plaats op het ministerie van EZK onder leiding van minister Adriaansens. Naast vertegenwoordigers van huurders, waaronder KHN, waren ook belangenbehartigers van verhuurders aanwezig. Namens KHN hebben voorzitter Marijke Vuik en directeur Dirk Beljaarts het woord gevoerd.
Zij hebben de dringende oproep gedaan dat er echt meer concrete actie moet komen vanuit de kant van de verhuurders. En als het zo blijft dat het gros van de verhuurders huurders niet tegemoet wil komen, het kabinet écht moet ingrijpen. Op z’n minst moet door het kabinet NU al onderzocht worden of het kabinet wel kan ingrijpen. En als dat niet zo is wat er moet gebeuren om dat wel mogelijk te maken.
Foto: ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)