De verlenging van de maatregelen komt hard aan bij horecaondernemers. De onzekerheid is groot en de horeca heeft de afgelopen maanden veel ingeleverd; ondernemers zijn door hun reserves heen. De zwaarst getroffen sectoren hebben dan ook behoefte aan aanvullende financiële steun, perspectief en een routekaart voor een heropening. Dit zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de persconferentie van vanavond. Hierin werd bekendgemaakt dat alle eet- en drinkgelegenheden voorlopig gesloten blijven en dat locaties met een horecavoorziening zoals musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen en bibliotheken hun deuren voor twee weken moeten sluiten. Na twee weken keren we terug naar de maatregelen die vandaag 3 november gelden. De sluiting van eet- en drinkgelegenheden en het verbod op alcohol na 20 uur blijven dan nog van kracht. Over twee weken volgt er een nieuwe afweging of meer of minder maatregelen nodig zijn. De (nieuwe) maatregelen zijn voor alle getroffen sectoren opnieuw een extra klap. Niet alleen de horeca, maar ook andere branches hebben laten zien dat ze met inachtneming van de maatregelen op een veilige manier open kunnen zijn. KHN roept de overheid dan ook op de branche(s) mee te laten denken over oplossingen die effectief zijn in virusbestrijding en tegelijkertijd de economische schade minimaliseren.
Bekijk hier de maatregelen voor horeca en evenementen: https://www.rijksoverheid.nl/o...
Bekijk hier de algemene maatregelen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/03/tijdelijke-verzwaring-van-de-gedeeltelijke-lockdown
Ondernemers teren al maanden op hun reserves en volgens schattingen van KHN is 50 procent van de horecazaken technisch failliet. Dat er niet al veel meer faillissementen zijn geweest tot nu toe heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig op eisen. De afgelopen periode hebben horecaondernemers weliswaar ca. 1,5 miljard aan NOW-steun ontvangen. Maar hier staat tegenover dat zij zelf ca. 3,5 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. Alles om de zaak overeind te houden en personeel in dienst te kunnen houden. De impact op medewerkers, betrokken families, maar ook op toeleveranciers is immers ook immens groot. Maar de rek is er bij vele bedrijven, ook bij sommige ketens, na acht maanden wel uit. Sommige ondernemers zetten inmiddels hun pensioenspaargeld in om het hoofd boven water te houden.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “KHN is van mening dat als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, de overheid ook de portemonnee moet trekken. Het kan niet zo zijn dat je de horeca voor 100% sluit en bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan.”
Met de verlening van de tweede horeca lockdown is aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van horecaondernemingen. De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een aanvulling op het derde steunpakket. Met een eerste resultaat; er komt in ieder geval een extra aanvulling op de steunmaatregelen. Willemsen: “De aanvullingen zijn een goede eerste stap, maar het is helaas niet genoeg. Er moet meer vergoed worden - én bovendien sneller - om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.”
KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. KHN heeft daarom onderstaande verbeterpunten meegegeven aan de Kamerleden als input voor het debat over de steunmaatregelen op 3 november:
De afgelopen periode hebben elke dag tienduizenden horecaondernemers en honderdduizenden medewerkers hun stinkende best gedaan én geïnvesteerd om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen. Ook andere sectoren hebben laten zien dat zij veilig open kunnen zijn. De sleutel voor het voortbestaan van de horecabranche, die als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult – ligt dan ook bij de Tweede Kamer. KHN roept het kabinet op - om naast financiële steun - ook perspectief te bieden, zodat ondernemers gericht beslissingen kunnen maken voor de toekomst.
KHN vindt dat de komende weken slim benut moeten worden om te kijken hoe horecagelegenheden zo snel mogelijk verantwoord open kunnen. Daarom werkt KHN met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) en de diverse ministeries aan een plan met slimme maatregelen hoe de horeca gefaseerd (en gekoppeld aan de routekaart van het kabinet) op een veilige manier open kan. Willemsen: 'We moeten alles op alles zetten om tot een slimmer pakket aan maatregelen te komen zonder telkens aan één knop te draaien (open/dicht). Er is veel meer maatwerk nodig en de horeca denkt mee in hoe het ook kan. De voorgestelde coronamaatregelentool met specifieke maatregelen per bedrijf is daar een mooi voorbeeld van.” Ook minister Wiebes bevestigde bovenstaande vandaag in het debat: “Het werk vordert, maar ik kan niet heel goed voorspellen wanneer dat klaar is”, zegt de bewindsman.
Een eerste lichtpuntje is de vandaag aangenomen motie van Kamerlid Krol, waarin het kabinet wordt opgeroepen te bezien of restaurants die ‘coronaproof’ zijn kunnen worden uitgezonderd van de lockdown. Willemsen: “We zien deze motie echt als een steun in de rug voor ons slimme maatregelenpakket en de coronamaatregelentool. Wat ons betreft is aan het kabinet om die handschoen samen met KHN zo snel mogelijk op te pakken en vervolgens door te pakken met verantwoorde versoepelingen voor de andere horecabedrijven.