In de toekomst zijn er structureel minder werkenden, ook in de horeca. Daar is geen simpele oplossing voor. Dit betekent dat we allemaal aan de bak moeten: overheid, horecaondernemers en werknemers. Deze en andere arbeidsmarktuitdagingen stonden centraal tijdens de tweede editie van het KHN Meesterwerkevent: het exclusieve samenzijn voor directeuren van ketenbedrijven, voortrekkers in de horeca en externe stakeholders, dat op 27 maart plaatsvond in Hotel Arena in Amsterdam.

Ingrid Thijssen: ‘Wees creatief in het behoud van medewerkers’

Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, deelde haar visie op de uitdagingen én kansen voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Die uitdagingen zijn breed en zullen de komende jaren nog wel blijven. Werkgevers zullen zelf aan de slag moeten om de vijver waaruit zij vissen te vergroten. Bijvoorbeeld door naar nieuwe doelgroepen te kijken via open hiring. Of door het werk anders in te richten (via job carving: bestaande functies opsplitsen in gespecialiseerd werk en ongeschoold werk). Zo sluiten banen beter aan bij de wensen en mogelijkheden van een werknemer.

Tegelijkertijd hebben ondernemers flexibiliteit nodig, zodat zij kunnen blijven inspelen op nieuwe situaties. De inzet van VNO-NCW richting minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is dan ook om de nodige flexibiliteit voor bedrijven te behouden. Veel werknemers vinden de flexibiliteit van hun arbeidsrelatie immers belangrijk en willen juist niet een ‘vast’ contact. Zeker ook in de horeca. Behoud van uitzonderingen voor seizoenarbeid en studenten/scholieren is voor de horeca cruciaal. Volgens Ingrid Thijssen zijn gesprekken met het kabinet nog gaande, maar gaat het de goede kant op.

Flexibiliteit onmisbaar in horeca voor werkgever én werknemer

In een vraaggesprek met dagvoorzitter Leonie ter Braak ging KHN-voorzitter Marijke Vuik in op de uitdagingen waar de sector op dit moment mee te maken heeft: “Het vinden van werknemers zal ook de komende jaren een van de grote uitdagingen zijn in onze sector. Om een aantrekkelijke bedrijfstak te zijn en te blijven voor werknemers, zijn wij als ondernemers als eerste aan zet. Gelukkig zien we dat veel bedrijven daar ook mee bezig zijn. Tegelijkertijd is flexibiliteit voor onze bedrijfstak onmisbaar en ook een wens van werkgevers én werknemers. Dat vraagt om erkenning van onze bijzondere positie – en een duidelijk overheidsbeleid. Zoals het in goede banen leiden van uitzonderingen voor onze sector, vanwege seizoensinvloeden. Wij roepen minister Van Gennip op hier in samenspraak met de sector invulling aan te geven.”

Minister roept branche op: ‘Zoek eens het schaap met de drie poten’

Minister van Gennip vertelde in een videoboodschap dat de arbeidsmarkt zich op dit moment nog onvoldoende aanpast om de personeelskrapte het hoofd te bieden. Tegelijkertijd biedt de huidige situatie ook kansen voor werkzoekenden. Daarom daagde ze aanwezige ondernemers uit in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers: “Probeer eens dat schaap met de twee of drie poten te kiezen. Kijk eens wat statushouders zouden kunnen. Of gewoon mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een paar uurtjes willen werken. Onze kracht in Nederland, en dat geloof ik echt, ligt in de samenwerking. Zo kan ook de mismatch tussen wat mensen willen en de vacatures die er zijn, aangepakt worden.”

Horeca als vak weer op de kaart zetten

Na een korte pauze ontstond er in een panelgesprek, onder leiding van Leonie ter Braak, een gepassioneerde discussie over de vele aspecten van goed werkgeverschap. Panelleden Merijn Jansma (landelijk bestuurslid KHN), Patrick Kerkhoven (COO WIN Hotels), Ralph Markwat (directeur FHC Formulebeheer) en Edwin Vlek (sectorbestuurder FNV Horeca) deelden hun kijk op de toekomstbestendigheid van de horeca-cao. Ralph Markwat zei geen cao nodig te hebben om goede afspraken te kunnen maken met medewerkers: “Dat regel je als ondernemer gewoon zelf.” FNV-bestuurder Edwin Vlek gooide een knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de horeca sinds jaar en dag te boek staat als de branche die het minste betaalt. En dat we samen de sleutel in handen hebben om dat te veranderen.

Vanuit het publiek werd actief deelgenomen aan de discussie. Met name het gevoel dat gastvrijheid weer als vak moet worden gezien, werd door veel aanwezigen gedeeld. “Daarvoor is het nodig om ideeën als ‘een leven lang leren’ écht te omarmen en daar ook op de werkvloer handen en voeten aan te geven”, aldus Merijn Jansma.

Ook bespraken de panelleden goede en slechte voorbeelden van de inzet van technologie en digitalisering om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Door innovatie zoals robots en 3D-printers te omarmen, zorg je er niet alleen voor dat de horeca een moderner imago krijgt, maar krijgen je werknemers meer tijd en ruimte om persoonlijke aandacht aan de gast te geven. De gemeenschappelijke conclusie uit het panelgesprek: automatisering kan medewerkers goed ondersteunen, maar de persoonlijke touch in de horeca blijft cruciaal.

Panelleden VLNR: Merijn Jansma (landelijk bestuurslid KHN), Patrick Kerkhoven (COO WIN Hotels), Ralph Markwat (directeur FHC Formulebeheer), Edwin Vlek (sectorbestuurder FNV Horeca)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens