Vanavond heeft het kabinet tijdens de persconferentie extra coronamaatregelen aangekondigd. Het kabinet wil het snel stijgende aantal coronabesmettingen onder andere tegengaan door de sluitingstijd in de horeca aan te passen naar 20 uur mét een placeringsplicht, terwijl maar 2,9% van het aantal besmettingen is te herleiden naar de horeca. Er is voor de horeca absoluut géén sprake van een milde lockdown. Er gold in de horeca immers al een sluitingstijd van 00.00 uur en een verplichting om coronatoegangsbewijzen te controleren. De grens is voor veel horecaondernemers overschreden; de reserves zijn op, er is te weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Het effect van deze nieuwe maatregelen komt daar nog eens bovenop want het laatste kwartaal is met deze aankondiging nu al verloren. Het is onbegrijpelijk en onverteerbaar dat het kabinet telkens aan de ‘horecaknop’ draait, terwijl daar het probleem niet ligt. Zolang er restricties gelden en bijkomen, eist Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een nieuw compensatiepakket.
‘De milde lockdown’ waar het kabinet over spreekt, is voor de horeca verre van mild. De effecten van de nieuwe maatregelen op de branche duren veel langer dan de periode van drie weken die nu is afgekondigd. Voor veel horecaondernemers betekende alleen al de aankondiging van een vervroegde persconferentie en een extra weegmoment volop annuleringen, minder omzet en zorgen over de toekomst. Kerstborrels, diners, feesten, overnachtingen en evenementen van zakelijke en internationale toeristen; er wordt massaal geannuleerd. Dat zal door de sluitingstijd van 20 uur alleen maar worden versterkt. Daarnaast leidt placering ook eenvoudigweg tot minder gasten en dus minder omzet. Dit haal je na drie weken niet meer in. Er is sprake van onherstelbare schade voor de rest van het jaar. Maar ook de lange termijn effecten zijn desastreus voor een branche die keer op keer de hardste klappen krijgt.
De huidige situatie zorgt op een dieper niveau namelijk voor een tweede crisis. Vanwege de grote onzekerheid de afgelopen 20 maanden is het personeelstekort in de branche al enorm. Maar door de nieuwe maatregelen zullen ondernemers het zich niet kunnen permitteren om alle medewerkers in dienst te houden. Het falende kabinetsbeleid zorgt ook bij veel medewerkers voor grote onzekerheden en leidt tot het maken van andere keuzes. Als er op termijn weer voluit ondernomen mag worden, dan zijn de mensen er wellicht niet meer en komt de verdiencapaciteit in het geding.
Er wordt snoeihard verder ingegrepen terwijl de steun nagenoeg is stopgezet. Ondernemers zijn, in tegenstelling tot wat velen denken, niet ruimhartig gecompenseerd. De financiële compensatie vanuit de overheid is nooit in de buurt van 100% gekomen en ook de financiële rek is eruit! Het gaat nu om overleven. De grens van het betamelijke is bereikt. KHN wil niets liever dan constructief kijken naar de beste manier om de crisis onder controle te krijgen, maar dat bereik je door overleg en gesprekken en niet door eenzijdig opgelegde maatregelen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Horecaondernemers hebben zo’n 6 miljard euro aan eigen vermogen ingeleverd en met aanvullende maatregelen loopt dit nog verder op. De maatregelen van deze zogenaamde ‘milde lockdown’ zijn desastreus en wat ons betreft onacceptabel. Het kan niet anders dan dat er een nieuw compensatiepakket van 100% komt. Dergelijk hard ingrijpen door de overheid is géén ondernemersrisico.”
Meer informatie