De Tweede Kamer heeft op 5 februari 2019 ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab); de wet waarmee de overheid de verschillen tussen vast en flexwerk wil aanpakken. In de wet zit een pakket maatregelen die het voor werkgevers aantrekkelijker moet maken om mensen een vast contract aan te bieden. Maar die maatregelen maken de wet voor de horeca juist duurder en ingewikkelder om medewerkers in dienst te nemen. KHN heeft daarom de afgelopen maanden een intensieve lobby gevoerd en daardoor zijn er twee belangrijke successen geboekt.

KHN heeft in mei 2018 al aangegeven dat ons belangrijkste bezwaar is dat de Wet arbeidsmarkt in balans het voor werkgevers ingewikkelder en duurder maakt. En dat blijkt nu ook. Zo komt er een lage ww-premie van 2,94% voor vaste contracten met vaste uren en een hoge ww-premie van 7,94% voor alle andere contracten.

Twee aanpassingen in de wet

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Samen met zes andere brancheorganisaties hebben we de afgelopen maanden actie gevoerd. Met de campagne ‘Zo Werkt het niet’ hebben we de politiek duidelijk gemaakt dat zaken anders geregeld moeten worden. En met succes! Want er komt een uitzondering op de hoge ww-premie voor jongeren onder de 21 jaar die maximaal 12 uren per week werken. Op een uitzondering voor seizoenkrachten volgens de cao (waaronder de horeca-cao) wordt via een motie nog naar een oplossing gezocht. Een goede zaak!” KHN is ook blij met een kleine extra tegemoetkoming voor de loonkosten in BBL-trajecten.

Wet blijft (te) ingewikkeld

KHN is blij met deze aanpassingen. Toch blijft de Wet arbeidsmarkt in balans ingewikkeld. De ontslaggronden via de rechter mogen worden gecombineerd tegen een mogelijke opslag op de transitievergoeding van 50%. Ook wordt het weer mogelijk 3 contracten in 3 jaren te bieden (nu in 2 jaren). Ook wordt de oproepovereenkomst strak omschreven met de verplichting elke 12 maanden een aanbod te doen om de wisselende uren als vast aan te bieden. Ook daar zijn nu uitzonderingen op voor jongeren onder 21 jaar en voor seizoenkrachten volgens onze cao wordt dus nog naar een oplossing gezocht.

Kostenstijging

De kosten van de hoge ww-premie zijn fors. Zeker ook omdat de nieuwe wet verplicht tot een transitievergoeding vanaf dag 1 dat iemand bij je werkt. Robèr Willemsen: "Ook al zijn de scherpe kanten eraf, de impact voor horecawerkgevers blijft fors. We schatten in dat het tot loonkostenstijging per horecawerkgever leidt van 1,5 tot 3%."

De maatregelen op een rij

De wet gaat op 1 januari 2020 in. Het wetsvoorstel zal daarom snel aan de Eerste Kamer worden voorgelegd. Bekijk ook ons overzicht van alle nieuwe maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans.

Lees ook

VNO NCW: Ondernemers blij: lage WW-premie scholieren en studenten in WAB

Overzicht alle maatregelen Wet arbeidsmarkt in balans

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens