Op 17 november heeft KHN een brief gestuurd aan de ministers Wiebes en Koolmees met de dringende oproep om de steunmaatregelen te verbeteren. Waarom de ministers Wiebes en Koolmees? Omdat Wiebes gaat over de TVL en Koolmees over de NOW. De ministers denken dat het allemaal wel mee valt in de horeca omdat er geen sprake is van massale faillissementen. In de horeca zelf weten we wel beter, dat blijkt ook uit de enquête die we recent hebben gehouden onder de leden.
Uit die enquête blijkt dat het gemiddelde omzetniveau in de periode tot en met oktober van dit jaar 48,2% bedroeg t.o.v. normaal. Gemiddeld verwachten ondernemers uit te komen op 49,1% van de omzet die in 2019 werd gerealiseerd. Op dit moment weet bijna een kwart van de leden van KHN niet of zij de coronacrisis met hun bedrijf zullen overleven en 43% denkt van wel maar weet het niet zeker. 12% weet nu al dat ze het niet of waarschijnlijk niet gaan redden.
Uit de enquête blijkt ook dat 69% van de ondernemers bedrijfsreserves en 53% (ook) privé vermogen moet aanspreken om door de crisis heen te komen. Bij elkaar is zo’n 3,5 miljard op eigen vermogen ingeteerd. 17 Procent van de ondernemers geeft aan de zaak nu te moeten sluiten of nog hooguit 1 maand te kunnen overbruggen, bijna de helft houdt het nog maar 2 tot maximaal 6 maanden vol.
En dit is de stand van wat we nu weten. De gevolgen van de tweede lockdown zijn hierin maar voor een deel meegenomen en het vierde kwartaal zal net als het tweede kwartaal dramatisch slecht zijn; zeker voor de natte sector en de grootstedelijke hotels. Van de KHN-leden verwacht 74% de komende maanden gebruik te zullen maken van de TVL-regeling en 73% is van plan een beroep te doen op de NOW-regeling. Een factsheet met de belangrijkste feiten en cijfers uit de enquête is als bijlage bij de brief aan de ministers gevoegd.
De steunmaatregelen hebben wel geholpen en helpen nog steeds, maar onvoldoende. En die pijn gaat alleen maar oplopen naarmate de coronamaatregelen en lockdowns langer duren. De huidige steunmaatregelen geven immers geen 100% compensatie voor de bedrijfslasten die gewoon doorlopen, ook tijdens een lockdown. Ze ademen, om met de woorden van het kabinet te spreken, onvoldoende mee. Dit, en nog veel meer, hebben we de ministers in onze brief meegegeven.
Ook staat in de brief wat er volgens KHN moet gebeuren: