Op woensdag 24 november vindt het notaoverleg van de commissie Economische Zaken en Klimaat plaats over het steunpakket in het vierde kwartaal. KHN heeft via diverse wegen haar eisen duidelijk gemaakt bij politici.
Op 16 november publiceerde het kabinet het voorstel ‘aanpassingen van het steunpakket in het vierde kwartaal’. KHN is ontzet door dat voorstel en heeft diverse Kamerleden van input voorzien voor het notaoverleg*.
De maatregelen die sinds 13 november gelden hebben gezien de sluitingstijden (respectievelijk 20u en 18u) een enorme impact op de horeca en de evenementenbranche. Dat wordt door het kabinet in de kamerbrief met zoveel woorden erkend. Toch is er onvoldoende bereidheid om aantoonbaar getroffen sectoren volledig te compenseren. De nood is hoog en de wanhoop onder de leden van KHN neemt toe.
Horecaondernemers Ruwan Berculo (Villa BlauwHemel - boutique hotel & unum restaurant ), Marco Peek (BHG (Brothers Horeca Groep), Sander Wind ( FortVier ), Danielle Vergeer (Gasterij Vergeer), Ton Eijer (Cafe Scooters Leeuwarden) delen hun persoonlijke verhaal en doen een dringende oproep aan het kabinet voor meer steun.
Het extra steunpakket van het kabinet moet worden verbeterd. In ieder geval op 3 onderdelen: TVL, NOW en échte langetermijnvoorzieningen.
Volgens de kamerbrief van het kabinet komt er een TVL voor Q4. Met een omzetdrempel van 30% en een maximum subsidie van 85%. Volgens KHN moet dat verbeterd worden:
Volgens het kabinet is de NOW te generiek en grofmazig en geeft het de verkeerde prikkel nu er op veel plekken mensen tekort komen. Horecaondernemers durfden het in de zomer eindelijk weer aan om mensen aan te trekken en worden in korte tijd voor de tweede keer geconfronteerd met maatregelen die de exploitatiemogelijkheden enorm beperken. De loonkosten lopen gewoon door. Nu weer afscheid nemen van mensen betekent niet alleen extra kosten (transitievergoedingen), de kans dat we in de toekomst deze medewerkers kunnen interesseren voor de horeca wordt steeds kleiner. Daarom vindt KHN:
KHN mist in de kabinetsbrief een visie die verder gaat dan Q4 van 2021. Het wordt steeds aannemelijker dat er maatregelen zullen gaan doorlopen tot in 2022. En zelfs wanneer dat meevalt zal het herstel van het internationale reisverkeer en ook het herstel van de zakelijke markt (beurzen, congressen, vergaderingen) nog jaren gaan duren. De financiële problemen in de horeca worden alleen maar groter en niet kleiner. De noodzaak om echt iets te gaan doen aan schuldsanering wordt daarmee ook groter en groter. KHN wil: