Het Nederlands Kampioenschap (NK) Biertappen is volop aan de gang. In het hele land vonden de afgelopen maanden lokale tapwedstrijden plaats, waarbij doorgewinterde tappers het tegen elkaar opnamen in de strijd voor de titel Beste Biertapper van Nederland. De beste tappers van deze voorrondes kwalificeerden zich voor een plek in de finale, die plaatsvindt tijdens Horecava 2023. Wie staan er in de finale? En hoe wordt het beste biertje beoordeeld? Vandaag spreken we met jurylid en voorzitter van Stichting Biertappen Erwin Storm over de finale.
Wie is Stichting Tapwedstrijden? Wat doen jullie?
“De Stichting Tapwedstrijden is zo’n twaalf jaar geleden in het leven geroepen door een aantal fanatieke horecaondernemers. Toen de destijds organiserende organisatie CBK stopte met het organiseren van de Tapwedstrijden, besloten wij de Tapwedstrijden nieuw leven in te blazen. Dat hebben we mede mogelijk gemaakt door partnerships aan te gaan met de grote Nederlandse brouwers en organisaties, zodat we de tapwedstrijden konden organiseren.
De Tapwedstrijden staan in het teken van het in wedstrijdverband aandacht geven aan een mooi getapt pils. We willen namelijk graag dat gasten in de Nederlandse horeca een mooi getapt glas pils krijgen. De brouwers maken een mooi product, maar er liggen nog veel kansen in het serveren en tappen. ”
Waarom is het zo belangrijk dat deze wedstrijden worden georganiseerd? En wat hopen jullie hiermee te bereiken?
“Het idee achter de wedstrijden is dat we graag willen dat gasten in de Nederlandse horeca een goed getapt glas pils krijgen. Net als bij bijvoorbeeld barista’s is er ook in de wereld van bier meer aandacht voor vakmanschap. En aandacht voor bier, dat vinden wij belangrijk. En dat kan nog beter. Niet alleen het tappen, maar ook de gastvrijheid en het uitserveren staan centraal. Omdat het ook nog eens in competitievorm is, worden deelnemers toch fanatiek, waardoor ze veel gaan oefenen. En uiteindelijk resulteert dit in het feit dat ze dagelijks een mooi biertje tappen. Hierdoor wordt het product bier alleen maar beter en krijg je een steeds betere gastbeleving.”
Hoe lang zit je in de jury van de Tapwedstrijden? En hoe is het jury zijn op jouw pad gekomen?
“Ongeveer twaalf jaar geleden is de Stichting in het leven geroepen met een aantal fanatieke horecaondernemers. Die hebben mij benaderd met de vraag of ik - nadat ik in 2003 Nederlands Kampioen werd - wilde jureren. Dat leek me natuurlijk hartstikke leuk. Ik heb toen vanaf 2007 in de jury gezeten en een iets meer dan drie jaar geleden werd ik de nieuwe voorzitter van de Tapwedstrijden.”
Hoe lang organiseren jullie al Tapwedstrijden? En hoeveel tapwedstrijden hebben sindsdien plaatsgevonden?
“Wij organiseren dus al ongeveer twaalf jaar Tapwedstrijden. Door het land heen worden jaarlijks voorrondes georganiseerd. Dat doen we in samenwerking met een aantal plaatselijke organisatoren en de brouwers. En wij komen dan daar als Stichting ondersteunen in de vorm van een wedstrijdtap, -glazen en een jury. Daarnaast hebben we een digitale jury-app zodat de punten à la minute bekend worden. En die punten komen online, zodat deelnemers hun eigen scores kunnen teruglezen.”
Hoeveel voorrondes zijn er dit jaar geweest? En hoe helpen jullie ondernemers bij het organiseren van de voorrondes door het hele land?
“Alle lokale en regionale wedstrijden mogen zelf georganiseerd worden. Als je een wedstrijd organiseert met minimaal 25 deelnemers en je werkt volgens onze protocollen die op onze website staan, dan zien wij dat als een erkende wedstrijd. Wij kunnen dan naar de wedstrijd komen, als de organisatie dat wil. Na de wedstrijd mogen de beste deelnemers, afhankelijk van de grootte van de wedstrijd, naar de finale komen. Per 20 deelnemers mag er één persoon afgevaardigd worden naar de finale. Dit jaar zijn er ongeveer tien voorrondes geweest. Het verschilt per wedstrijd hoeveel tappers hieraan meedoen en dus hoeveel deelnemers doorgaan naar de finale in januari 2023.
Ik ben zelf bij meerdere tapwedstrijden geweest. Dat vind ik heel leuk en dat doe ik met veel plezier. We hebben natuurlijk veel contact met de brouwers en je ontmoet veel ondernemers en leuke mensen in de horeca. En dat vind ik mooi om te zien. Van hun energie krijg ik ook energie. De horeca is het mooiste vak dat er is. Eigenlijk zou iedereen gewoon twee jaar in de horeca gewerkt moeten hebben; het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, voor sociale contacten, voor etiquette. Eten, drinken en werken met mensen: het is een prachtig vak.”
De finale van het Nederland Kampioenschap Biertappen vindt plaats tijdens Horecava 2023. Hoeveel deelnemers staan er nu in de finale? En wat is je opgevallen aan de deelnemers van dit jaar?
“Normaal gesproken staan er tussen de 50 en de 55 deelnemers in de finale. Echter zitten we nu in een overgangsjaar: na corona moesten de wedstrijden weer op gang komen want een hoop bedrijven hebben de focus nu meer op andere dingen gericht. Bijvoorbeeld op herstel en (het werven en behouden van) hun medewerkers. Maar gelukkig hebben we toch weer genoeg wedstrijden kunnen opzetten om een finale te kunnen organiseren. En nu, tijdens Horecava 2023, staan er tussen de 36 en 40 deelnemers in de finale. Dat is heel fijn, want we hebben de plaatselijke initiatieven nodig om mensen enthousiast te maken.
Dit jaar viel me op aan de deelnemers dat we, nadat we een tijd hebben stilgelegen door corona, toch veel nieuwe gezichten zien. Nieuwe, enthousiaste mensen in de horeca, daar krijg ik energie van. Want die hebben we hard nodig om onze branche goed aan de gang te houden. Ik ben blij om te zien dat er weer veel nieuwe energie in de horeca is gekomen. En dat mensen nog steeds voor ons mooie vak kiezen.”
Wat is een goede tapper volgens jou? Welke kwaliteiten moet een goede tapper volgens jou bezitten?
“Wat je ziet, is dat de deelnemers altijd wel goed kunnen tappen. Maar daar komt ook een stukje ervaring bij kijken. Ik spreek uit ervaring: de eerste keer dat ik in de landelijke finale stond, was het een kunst om de zenuwen onder bedwang te houden. Je ziet mensen die al jaren in de horeca werken en dan op zo’n groot podium toch ineens zenuwachtig worden als ze een flesje moeten uitschenken. Dat is een stukje ervaring: blijf je rustig en blijf je de dingen goed doen, dan kun je heel goed scoren. En het is én blijft een momentopname; dus heb je alles onder controle, dan is de kans groot dat je de mooiste biertjes hebt.”
Hoe beoordeel je het beste biertje? Op welke criteria let je bij het beoordelen?
“We hebben zo’n 50 punten waar we op letten en dat wordt verdeeld over twee onderdelen. We hebben een aantal elementen die we aan de bar controleren en we hebben een aantal dingen die we aan de tafel beoordelen. Aan de bar zijn de belangrijkste punten: het spoelen van de glazen, op de juiste manier tappen en afschuimen. En dan word je uiteindelijk aan de bar ook beoordeeld of je een mooie bolling hebt en of je een egale schuimkraag hebt. Daarna, bij het serveren, zijn belangrijke onderdelen: de gastvrijheid aan tafel, het juiste manier van serveren (pak je de glazen niet te hoog beet, zet je het glas netjes met het logo naar de gasten toe, et cetera) en aan de tafel zelf beoordelen we of de bieren de bieren de juiste én gelijke hoogte hebben. Dit kunnen we goed meten omdat we wedstrijdglazen hebben, waar maatstreepjes op staan. Hierdoor wordt het voor iedereen helder en transparant en zo kunnen wij het makkelijk beoordelen.
De deelnemers kunnen in principe 90 punten halen: 50 aan de bar en 40 aan de tafel. En bij alles wat je fout doet gaat er een punt vanaf. In de voorrondes tap je één keer twee fluitjes en daarna één keer twee vaasjes en die serveer je per ronde uit. Hierna worden de punten bij elkaar opgeteld. De beste tappers gaan naar de finaleronde, waar ze twee fluitjes, twee vaasjes en één speciaalbier moeten tappen, en die samen met nog een extra speciaalbier moeten uitserveren. Dus je wordt in de finale op vier tap pilsen en twee speciaalbieren beoordeeld.”
Welke tip heb je voor biertappers die volgend jaar willen deelnemen aan het NK?
“Bereid je goed voor. Wat wij in de voorrondes vaak zien, is dat mensen over het algemeen een heel mooie pils kunnen tappen, maar dat het heel vaak fout gaat op hele kleine dingetjes. Bijvoorbeeld het onjuist uitserveren als het gaat om de logo’s, of kleine foutjes bij het tappen of afschuimen. Als je alle protocollen, die je bij ons op de website kunt lezen, goed doorgenomen hebt en je maakt toch een keer een fout, zoals een biertje met iets te veel schuim, dan kun je nog goed scoren. Er zijn veel mensen die mooi bier hebben, maar heel veel punten laten liggen door kleine slordigheidsfoutjes met uitserveren en tappen. En dat zijn dingen die je zelf kunt oefenen zonder te tappen.”
De finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen vindt plaats op donderdag 12 januari, tijdens Horecava 2023. In deze finale staan zo’n 40 deelnemers die zich door de regionale voorrondes hebben weten te schoppen en zich zo voor hun finaleplek hebben weten te kwalificeren. Deelnemers krijgen hiervoor een uitnodiging.